Porvoossa Näsin apteekki muistuttaa havainnekuvalla, että maskin pitäminen nenän alla on kuin pitäisi kalsareita puolitangossa. Kuva: Näsin apteekki
Uutinen

Apteekit kannustavat maskien käyttöön

02.03.2021 | 13:49

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Porvoossa havainnollistetaan maskin oikeaoppista käyttöä kalsarivertauksella. Apteekkariliitto muistuttaa turvallisesta, muut huomioivasta apteekkiasioinnista.

Epidemiatilanteen huonontuessa ja hallituksen julistettua Suomen olevan poikkeusoloissa, apteekit pyrkivät omalta osaltaan varmistamaan, että apteekissa asiointi on turvallista. Apteekit kampanjoivat nyt näkyvästi muun muassa maskien käytön puolesta apteekissa asioitaessa.

Jorvin apteekki ilmoitti eilen maanantaina sosiaalisessa mediassa jakavansa kasvomaskeja asiakkaille ilmaiseksi. 25 kappaleen maskipakkauksia jaetaan Jorvin sairaalakampuksen apteekissa niin kauan kuin niitä riittää.

Porvoossa Näsin apteekki puolestaan on ottanut räväkät keinot käyttöön opastaessaan asiakkaita maskin oikeaoppisen käyttöön. Apteekki muistuttaa havainnekuvalla, että maskin pitäminen nenän alla, vain suun edessä, on kuin pitäisi kalsareita… no, puolitangossa.

Apteekkari Kirsi Paulamäen mukaan kampanja on otettu hyvin vastaan.

– Lähinnä se on herättänyt kikattelua. Vain yksi närkästyminen on tullut, Paulamäki ynnää reaktiot.

Hänen mukaansa nenät ovat kampanjan ansiosta pysyneet aiempaa paremmin piilossa maskin takana.

Ei sairaana apteekkiin

Myös Apteekkariliitto muistuttaa apteekeille laatimassaan asiakastiedotteessa, miten apteekeissa asioidaan mahdollisimman turvallisesti. Liitto toivoo, että apteekkien asiakkaat käyttävät maskia muiden asiakkaiden ja apteekin henkilökunnan suojaamiseksi, mikäli oma terveydentila sen suinkin sallii.

Liitto muistuttaa myös hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä sekä Kela- ja muiden korttien turvallisesta käsittelystä. Kortit kannattaa näyttää itse suoraan viivakoodinlukijalle.

Oireisena ainoa oikea asiointiosoite on koronatesti. Esimerkiksi reseptilääkkeet voi noutaa sairastuneen tai karanteenissa olevan puolesta joku toinen, kunhan noutajalla on lääkkeiden saajan Kela-kortti tai lääkkeen potilasohje sekä tiedossa noudettavan lääkkeen nimi.

Pandemian aikana voimassa on myös poikkeusmenettely, joka mahdollistaa omien lääkkeiden tilaamisen apteekista puhelimitse, mikäli muut asiointitavat eivät ole mahdollisia.