Uutinen

Apteekit alkavat valmistaa käsidesiä

11.03.2020 | 14:30

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Ensimmäiset apteekkien valmistamat käsidesit tulevat myyntiin saman tien.

Koronavirusuutiset ovat saaneet apteekkien ja kauppojen käsidesihyllyt tyhjenemään. Apua tilanteeseen saadaan pian, kun apteekit voivat ryhtyä valmistamaan etanolipohjaista käsihuuhdetta.

Apteekkariliitto selvitti yhteistyössä Fimean ja Tukesin kanssa, ettei apteekkien käsidesin valmistukselle ole lakisääteisiä esteitä. Viranomaisten mukaan erillistä lupaa käsidesin valmistukseen ei tällä hetkellä tarvita, koska kyseessä ei ole lääke vaan kemikaalilainsäädännön alainen tuote.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä etanoli on EU:ssa arvioitavana biosidiasetuksen mukaisena tehoaineena. Lupaprosessin valmistuttua jokaiselle asetuksen mukaiselle valmisteelle vaaditaan kansallinen lupaprosessi. Tällöin valmisteluvan hakeminen saattaisi mahdollisesti kestää jopa puolesta kahteen vuotta per valmiste.

69 prosentilla apteekeista valmius olemassa

Apteekkariliiton tiistaina ja keskiviikkona apteekeille tekemän kyselyn mukaan 69 prosentilla apteekeista on valmius käsidesin valmistukseen ja pakkaamiseen.

Etikettejä ja 100 millilitran pulloja valmistetaan ja toimitetaan apteekeille muun muassa lääketukkukauppa Medifonin kautta. Apteekit lisäävät etiketteihin omat yhteystietonsa sekä käsihuuhteen viimeisen käyttöajankohdan.

Pullot saapuvat varastoon perjantaina (13.3.), joten käsihuuhteen valmistus voi alkaa nopealla aikataululla. Valmistuksesta on kuitenkin ensin tehtävä ilmoitus Tukesille.

Ensimmäiset erät jo teossa

Ensimmäisten joukossa käsihuuhteen valmistuksen aloitti Porvoon Uusi Apteekki, jossa toimeen ryhdyttiin jo keskiviikkona iltapäivällä.

– Saimme Apteekkariliitosta reseptin ja tilasimme heti lääketukuista raaka-aineita. Valmistamme aluksi noin 40 kiloa käsidesiä. Vielä keskiviikoksi emme saaneet 100 millilitran pulloja, joten aloitamme pullotuksen 500 millilitran pulloilla, kertoo proviisori Lauri Itkonen.

Itkosen mukaan muun muassa lähialueen yrityksiltä on tullut useita pyyntöjä käsidesin toimittamisesta. Myös apteekin asiakkaiden keskuudessa käsidesille on ollut kysyntää. Tukuista saadut käsidesit loppuivat keskiviikkona aamupäivällä, joten oman käsihuuhteen valmistus aloitettiin saman tien.

– Pullotamme nyt niin monta pulloa kuin meillä on. Kun torstaina saamme uusia muovipulloja, pullotamme lisää. Pystymme tekemään tarvittaessa joitakin satoja 100 millilitran pulloja arkipäivässä. Viikonloppuisin emme valmista käsidesiä emmekä lääkkeitä.

Porvoon Uudessa apteekissa on kolme farmaseuttia, jotka pitävät yllä lääkevalmistustaitoja. Yleensä vähintään yksi näistä laboratoriofarmaseutista on jokaisena arkipäivänä töissä. Normaalisti apteekissa tehdään noin 150 ex tempore -valmistusta vuodessa. Ne ovat useimmiten lääkevoiteita ja liuoksia.

– Tämä on mielestäni yksi hyvä osoitus siitä, kuinka säilyttämällä lääkevalmistustiloja ja -taitoja apteekeissa pystymme vastaamaan paikallisesti erilaisiin yhteiskunnan kriisitilanteisiin terveydenhuollossa. Tässä tilanteessa esimerkiksi valmistamalla käsidesiä hankalassa epidemiassa, kun valmistetta ei meinaa muualta saada, Itkonen sanoo.

Ensin aina käsipesu

Käsidesin kysynnästä ja tarjonnasta huolimatta ensisijainen keino torjua COVID-19-viruksen leviämistä on käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla. Jos tämä ei ole mahdollista, voidaan tarvittaessa puhdistaa kädet desinfioivalla käsihuuhteella.