Uutinen

Apteekista neuvot itsehoitoon

12.03.2012 | 16:53

Apteekkariliiton ja liiton jäsenapteekkien Varmista valintasi -itsehoitoteemoilla tavoitellaan turvallista ja tarkoituksenmukaista itsehoitoa.

Viime vuonna alkaneet Varmista valintasi! -teemat jatkuvat apteekeissa.

– Varmista valintasi -itsehoitoteemat ovat osa apteekkien tänä vuonna käynnistyvää monivuotista lääkitysturvallisuushanketta, joka taas on osa kansallista Potilasturvallisuutta taidolla -ohjelmaa, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä.

Tänä vuonna Varmista valintasi -teemat käsittelevät kivun ja intiimivaivojen hoitoa, terveyttä ja elämänlaatua sekä silmien ja suun kuivuutta. Kevään ajan teemana on kivun itsehoito.

Reseptivapaista lääkkeistä suomalaiset ostavat eniten särkylääkkeitä, mutta yleisesti käytettyjen itsehoidon kipulääkkeiden käyttöön liittyy paljon virheellisiä käsityksiä.

Tulehduskipulääkkeiden yleisin haittavaikutus on ruoansulatuskanavan limakalvovaurio. Haitta saattaa pysyä pitkään oireettomana ja sille altistavia riskitekijöitä on useita, kuten yli 65-vuoden ikä tai tulehduskipulääkkeiden yhteiskäyttö esimerkiksi verenohennuslääkkeiden, kortisonin tai monien mielialalääkkeiden kanssa.

– Mitä useampi riskitekijä, sen suurempi todennäköisyys on saada haittavaikutuksia, Teinilä huomauttaa.

Apteekeissa kannustetaan hyödyntämään farmaseuttien ja proviisoreiden asiantuntemusta lääkevalinnoissa, jotta itsehoito onnistuisi. (MS)