Uutinen

Apteekin verkkopalvelu lähti nousukiitoon

03.04.2020 | 08:17

Teksti : ERJA ELO

Verkkoapteekin suosio räjähti moninkertaiseksi ja teki turkulaisesta apteekkari Anne Kanervasta pakettien kotiinkuljettajan.

Turun Hirvensalon apteekki on palvellut asiakkaita verkossa vuodesta 2013 asti, mutta laaja kiinnostus digitaaliseen palveluun heräsi vasta koronapandemian takia.

– Aiemmin meille tuli ehkä 1-2 verkkotilausta viikossa. Nyt saamme niitä 10-15 joka päivä, kertoo apteekkari Anne Kanerva.

Tilaajien joukossa on ilahduttavan paljon riskiryhmiin kuuluvia, erityisesti yli 70-vuotiaita. Apteekin väki on yrittänyt tehdä verkkopalvelun käytön helpoksi ja opastanut senioreita tarvittaessa puhelimessa.

Moni hakee tilauksensa apteekin ulkopuolella sijaitsevasta noutolokerosta, vaihtoehtona on kotiinkuljetus.

Välimatkat ovat lyhyitä Turun keskustan edustalla sijaitsevissa noin 10 000 asukkaan saarissa, joten apteekkari Kanerva kuljettaa suuren osan tilauksista henkilökohtaisesti töistä lähtiessään.

Itse apteekissa kahden ruuhkaviikon jälkeen asiakaspalvelu on rauhoittunut normaaliksi. Tavaraa on hyvin varastossa ja sitä saa tukuista lisää. Vain käsidesistä ja maskeista on pulaa.

Asiakkaina on jonkin verran myös iäkkäitä, joita on neuvottu pysymään karanteenissa.

– Viime viikolla yli 90-vuotias asiakas sanoi, ettei pelkää koronaa, koska käy apteekissa vain nopeasti, Kanerva sanoo.

Työturvallisuus ennen kaikkea

Anne Kanerva on tehnyt kaikkensa, jotta apteekkiasiointi olisi turvallista asiakkaille ja työntekijöille.

Pintoja desinfioidaan jatkuvasti alkoholisuihkeella, asiakaspalvelussa on pleksit, työntekijöillä hammaslääkäreiden käyttämät visiirit, hengitysmaskit ja nitriilihanskat. Jos tilanne pahenee, varastosta löytyy kovan luokan FFP3-hengityssuojaimia ja kertakäyttötakkeja.

Asiakkaita pyydetään desinfioimaan kätensä apteekkiin tullessaan ja pitämään kahden metrin turvaväli. Ohjeena on, ettei tuotteita kosketella turhaan. Maksuvälineeksi toivotaan korttia ja lähimaksua.

Toiveena on, että apteekkiin ei tultaisi sairaana, ja asiakkaat ovat huomioineet tämän erittäin hyvin.

– Toistaiseksi yksikään asiakas ei ole sanonut sairastavansa koronavirusta, tuntuu ettei liikkeellä ole edes tavallisia flunssapotilaita, Kanerva sanoo.

Koronatilanne on Turun suunnalla toistaiseksi vasta lähtökuopissa. Varsinais-Suomen alueella oli maaliskuun lopussa 72 varmistettua koronatapausta.

Poikkeustila voi kestää kuukausia

Tiiviissä työyhteisössä on keskusteltu paljon koronaviruksesta ja suojautumisesta.

– Viruksen leviäminen askarruttaa henkilökuntaa. Olen pyytänyt sanomaan, jos joku kokee työnteon pelottavaksi tai tarvitsee lisäsuojaa, Kanerva sanoo.

Yhdessä on käyty läpi Apteekkariliiton toimintaohjeet, joten kaikki osaavat toimia, jos itselle tai perheenjäsenelle tulee oireita.

Hirvensalon apteekissa työskentelee vain yhdeksän henkeä, joten työntekijöiden laajamittainen sairastuminen olisi hankala tilanne. Pahin skenaario olisi, jos kaupungin tartuntatautilääkäri laittaisi koko apteekin karanteeniin.

– Turussa tosin apteekkien henkilökunta ei edes pääse koronatesteihin, koska meitä ei lasketa terveydenhuollon työntekijöiksi, Kanerva toteaa.

Apteekkari on varautunut useita kuukausia kestävään poikkeustilanteeseen, tilanne saattaa helpottaa ehkä elokuussa.

Lisähaastetta aiheuttaa se, että hän on vaihtamassa apteekkia. Kanerva otti huhtikuun alussa vastaan Loimaan 1. apteekin eli seuraavina kuukausina aika on jaettava kahden apteekin kesken.

– Olisin mielelläni vaihtanut apteekkia vähän helpommassa tilanteessa, mutta tämä nyt meni näin. Vaihdos on ohi aikaisintaan elo-syyskuussa.

Kanerva on jo tilannut Loimaalle pleksit ja hankkinut varastoon samat työturvallisuutta parantavat suojavälineet kuin Hirvensalon apteekkiin.

Vaihdostilanteesta saattaa olla hyötyäkin, sillä jos henkilökunta alkaa sairastella, työntekijöitä voi siirtää tilapäisesti paikkaamaan työvuoroja toiseen apteekkiin. Apua löytyy myös lähipiiristä, sillä ringissä on mukana Kanervan aviomiehen pyörittämä Turun Pyhän Henrikin apteekki.

Uudet pleksit suojaavat pahimmilta pärskeiltä.