Uutinen

Apteekin työntekijöille 26 kk:n mittainen työehtosopimus

07.03.2018 | 12:37

Teksti : INKERI HALONEN

Sopimus vastaa korotusten osalta ja kustannusvaikutukseltaan yleistä linjaa, ja se sisältää myös joitakin tekstimuutoksia.

Apteekkien työnantajaliitto ry ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry välinen uusi apteekkien työntekijöiden työehtosopimus on hyväksytty molempien liitojen hallinnoissa.

Syntynyt ratkaisu koskee kaikkiaan yli 3 000 työntekijää. Aiemman työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 31.1.2018.

Työehtosopimus on tehty ajanjaksolle 1.2.2018−31.3.2020. Työehtosopimus sisältää palkkaratkaisun, jossa palkkoja korotetaan sopimuskauden aikana yhteensä 3,5 prosenttia.

Sopimus vastaa korotusten osalta ja kustannusvaikutukseltaan yleistä linjaa, ja se sisältää myös joitakin tekstimuutoksia.

Palkkoja korotetaan 1.5.2018 alkaen 1,8 %:n yleiskorotuksella ja 1.5.2019 alkaen 1,7 % yleiskorotuksella.

Työntekijöiden työehtosopimuksen taulukkopalkkojen korotukset sopimuskauden alussa on painotettu kokeneempien työntekijöiden vuosiportaisiin.

Toisena sopimusvuonna taulukkopalkkoja korotetaan 1,7%:n yleiskorotuksella. Työaikalisiä korotetaan toisen sopimuskauden alusta 1.5.2019 lukien 1,7% yleiskorotuksella.

Uudet tekstimuutokset mahdollistavat mm. koeajan pidentämisen kuukaudella, kutakin koeaikaan sisältyvää 30 kalenteripäivää kestävää työkyvyttömyys- tai perhevapaajaksoa kohden.

Uudesta työehtosopimuksesta on poistettu myös 120-tunnin työaikajärjestelmää koskevat määräykset (ns. pekkasjärjestelmä).

Koska järjestelmä on kuitenkin edelleen käytössä joissain apteekeissa, vanhaa järjestelmää koskevat kohdat siirretään allekirjoituspöytäkirjaan eli ne, jotka tässä järjestelmässä työskentelevät, säilyvät järjestelmän piirissä ellei työntekijän kanssa toisin sovita.

Tekstimuutosten yhteydessä on sovittu myös joidenkin tes-kohtien selkeyttämisestä, ilman että niiden merkitys muuttuu.