Uutinen

Apteekin lääkitysturvallisuustyö saa tunnustusta

23.08.2019 | 13:12

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkitysturvallisuuden vuoden vaikuttaja -ehdokkaat on valittu. Yksi neljästä finalistista on kotihoidon ja apteekin yhteistyötä kehittänyt proviisori Terhi Toivo.

Lohjan toimintamalli ehkäisee ­monilääkityksen riskejä kotihoidossa. Lohjan kotihoidon, Lohjan 1. apteekin ja Helsingin yliopiston tutkimushanke tuotti uuden toimintamallin mahdollisten riskiasiakkaiden seulomiseksi.

Apteekkari esitteli hankkeen tuloksia viime vuoden lopulla. Tarkoituksena on seuloa ja tunnistaa kotihoidon asiakkaista ne, joiden lääkehoito on syytä arvioida.

– Hienoa, että apteekkien työ nousee tälla tavoin esiin, sanoo valintaraadin jäsen, Apteekkarliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Raati kiittää mallissa kotihoidon hoitajien, avoapteekin ja lääkärin yhteistyötä, toiminnan vaikuttavuuden seuraamista ja tieteellistä tutkimista. Malli on hyvä esimerkki hankkeesta, joka on syntynyt käytännön tarpeesta levinnyt muille paikkakunnille.

Ehdolla myös tietokanta ja ilmianto

Lohjan työstä palkinnon saajaksi on ehdolla projektin koordinaattori, proviisori, LHKA Terhi Toivo Helsingin yliopistosta.

Muut ehdokkaat ovat tutkija Johanna Jyrkkä Fimeasta, proviisori Kirsi Kvarnström HUS Apteekista ja lähihoitaja Tarja Parkatti.

Jyrkkä edustaa asiantuntijaryhmää, joka on kehittänyt Fimean Lääke75+-tietokantaa. Se sisältää suositukset lähes 500 lääkeaineen ja niiden yhdistelmien soveltuvuudesta iäkkäille. Tietokanta auttaa valitsemaan turvallisia ja tehokkaita lääkkeitä vanhuksille. Sen avulla on voitu osoittaa, että ikäihmisillä haitallisten lääkkeiden käyttö on vähentynyt.

Kvanström vastaa HUSin klinikkaproviisoritoiminnasta. HUS on hyödyntänyt poikkeuksellisesti proviisorien osaamista on sairaaloiden lääkehoitokäytäntöjen varmistamisessa ja tehnyt tästä pysyvää toimintaa.

Parkatti ilmiantoi työpaikkansa lääkitys- ja potilasturvallisuuden vaarantamisesta, minkä vuoksi Valvira keskeytti tammikuussa Esperi Caren hoivakoti Ulrikan toiminnan. Poikkeuksellinen toimi aloitti laajan keskustelun vanhusten hoivan laadusta ja toi muidenkin hoivakotien puutteita esiin.

Terveydenhuollon vaaratapahtumista jopa puolet liittyy lääkityspoikkeamiin. Mediuutiset etsii hyviä käytäntöjä ja palkitsee 12. syyskuuta Helsingissä henkilön, tahon tai teon, joka on viime vuosina edistänyt merkittävästi lääkkeiden turvallista käyttöä.