Uutinen

Apteekin drive in -luukulle jonotetaan nyt myös ilman autoa

28.05.2020 | 08:33

Teksti : MARI VALKONEN

Tamperelaisen Sammon apteekin apteekkari rakennutti drive in -luukun uusiin tiloihinsa kaksi vuotta sitten. Toisinaan asiakkaat tosin erehtyvät vanhasta muistista apteekin entiselle luukulle, joka sijaitsee aivan naapurissa ja josta saa tätä nykyä lääkkeiden sijaan pizzaa.

Sammon apteekki Tampereella on palvellut asiakkaitaan koronakevään läpi paitsi myymälässään, myös drive in-luukulla. Parhaimmillaan luukulla on kevään aikana asioinut peräti 90 asiakasta päivässä – osa autolla, osa kävellen ja osa pyörällä.

– Maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa luukulla oli peräti jonoa: autot ja jalankulkijat odottivat vuoroaan perätysten, kertoo Sammon apteekin apteekkari Erja Tienari-Tulijoki.

Vilkkaan asioinnin aikana luukulla on jatkuvasti yksi työntekijä luukkuvuorossa. Hiljaisempaan aikaan palvelua saa kelloa soittamalla. Luukku on auki aina silloin kun apteekkikin, ja sen kautta saa sekä itsehoitotuotteita että reseptilääkkeitä.

Apteekkari Erja Tienari-Tulijoki ajatteli luukun alun perin lisäpalveluna esimerkiksi liikuntarajoitteisille ja asiakkaille, jotka tulevat taksilla esimerkiksi suoraan sairaalasta.

Luukulle lasten ja koirien kanssa

Sammon apteekin drive in-luukku ei ole mikään koronakevään keksintö, vaan Tienari-Tulijokea edeltänyt apteekkari rakennutti sellaisen jo vuonna 2000 apteekin vanhoihin toimitiloihin parinkymmenen metrin päähän nykyisestä apteekista.

Kun apteekki muutti vuonna 2018, Tienari-Tulijoki halusi uusiinkin tiloihin asiakaspalveluluukun.

– Ajattelen luukun lisäpalveluna esimerkiksi liikuntarajoitteisille ja asiakkaille, jotka tulevat taksilla esimerkiksi suoraan sairaalasta. Kun taksin ajaa luukulle sopivasti, asiakas voi apukuskin paikalta hoitaa asiansa suoraan. Luukulle on helppo tulla myös sairaan lapsen kanssa, hän kertoo.

Ennen korona-aikaa luukulla asioi noin parikymmentä ihmistä päivässä.

Yksi drive in-luukun löytänyt asiakasryhmä ovat koiranomistajat, jotka poikkeavat asioimaan koiraa ulkoiluttaessaan. Koiria varten luukulla on herkkupaloja, joiden ansiosta osa koirista osaa jo vetää omistajaansa kadulta liikekiinteistön takapihalle asiointiluukun suuntaan.

Pizza-luukulle reseptin kanssa

Kun apteekki muutti uusiin tiloihin, sen entiseen tilaan muutti ravintola Evin. Vanhalta apteekkiluukulta saa nykyisin muun muassa pizzaa ja kebabia. Koska luukut ovat vain noin 30 metrin päässä toisistaan, apteekkiasiakkaita eksyy tämän tästä ravintolan luukulle.

– Aika useinkin asiakkaat tulevat tarjoamaan Kela-korttia tai reseptiä tai pyytävät suoraan jotakin tiettyä lääkettä. Me ohjaamme heidät sitten oikeaan paikkaan, kertoo Evdo Tasin ravintola Evinistä.

Sammon apteekki sijaitsee Tampereella Kalevan kaupunginosassa matalassa liikekiinteistössä, josta löytyy ravintolan lisäksi muun muassa ruokakauppa, pankki ja baari. Drive in-luukut ovat kiinteistön sisäpihan puolella.

Ravintoloitsija Evdo Tasin ohjaa säännöllisesti lääkkeitä kyseleviä ja Kela-kortteja ojentelevia asiakkaita omalta luukultaan apteekin luukulle naapuriin.

Töitä vuoroissa ja pleksikypärä päässä

Korona-aika on tuonut vuonna 1963 perustettuun Sammon apteekkiin paljon uusia käytäntöjä. Henkilökunta on jaettu kahteen ryhmään, jotka tekevät töitä eri vuoroissa eivätkä kohtaa toisiaan.

Henkilökunta ruokailee itsekseen, ja reseptitiskeille ja kassoille on asennettu pleksit roiskeiden varalta. Kassat käyttävät kertakäyttöhanskoja ja pleksikypäriä. Pintoja ja näppäimistöjä desinfioidaan usein.

– Kun suojavälineitä on käytössä, henkilökunta on ollut hyvällä mielellä ja pysynyt terveenä, kertoo Tienari-Tulijoki, joka on luotsannut Sammon apteekkia vuodesta 2012 asti.

Sammon apteekin asiakasmäärä on koronakevään aikana kasvanut aikaisemmasta. Tienari-Tulijoki pitää syynä paitsi drive in-luukkua, myös hyviä pysäköintimahdollisuuksia sekä apteekin vierestä kulkevan raitiotietyömaan rauhoittumista.

– Ja kun ihmiset välttelevät marketteja ja kauppakeskuksia, se vaikuttaa meidän asiakasmääriimme, Tienari-Tulijoki sanoo.