Uutinen

Apteekeissa luotettavimmat ammattilaiset

03.07.2014 | 11:33

Suomalaiset luottavat eniten apteekkityöntekijään ja palomieheen, kertoo Valittujen Palojen ja sen eurooppalaisten Reader’s Digest -sisarlehtien teettämä laaja tutkimus.

Suomalaisten mielestä luotettavimpia ammattilaisia ovat palomiehet, apteekin henkilöstö, kuten apteekkarit, proviisorit ja farmaseutit, sekä sairaanhoitajat, lentäjät ja käsityöläiset.

Palomieheen ja apteekin työntekijään luottaa suuressa määrin tai melko paljon 96 prosenttia vastaajista, sairaanhoitajaan ja lentäjään 94 prosenttia ja käsityöläisiin 93 prosenttia vastaajista.

Myös lääkärit ja poliisit nauttivat Suomessa laajaa luottamusta. Kumpaankin ammattiryhmään luottaa suuressa määrin tai melko paljon 90 prosenttia vastaajista.

Opettajaan luottaa 89 prosenttia, maanviljelijään 82 prosenttia ja taksinkuljettajaan 80 prosenttia vastaajista. Luottamus taksinkuljettajaan on Suomessa heikentynyt; vuosi sitten taksinkuljettajaan luotti 84 prosenttia vastaajista.

Puhelinmyyjillä ja poliitikoilla heikoin luottamus

Vähiten suomalaiset luottavat puhelinmyyjään, johon luottaa vain 5 prosenttia vastaajista. Poliitikkoihin luottaa 11 prosenttia, sijoitusneuvojaan 26 prosenttia ja automyyjään 28 prosenttia vastaajista. Ammattiyhdistysjohtajaan luottaa 31 prosenttia, toimittajaan 32 prosenttia ja asunnonvälittäjään 33 prosenttia vastaajista.

Suomalaisten luottamus eri alojen ammattilaisiin on keskimäärin vahvempaa kuin muualla Euroopassa. Useampi kuin joka toinen tutkituista ammattilaisista saa korkeimmat arvosanat juuri Suomessa.

Valitut Palat ja sen eurooppalaiset Reader’s Digest -sisarlehdet teettivät tutkimuksen brittiläisellä Wyman & Dillon –tutkimuslaitoksella. Tutkimus toteutettiin viime vuodenvaihteessa yhdeksässä Euroopan maassa osana Reader’s Digest:in Luotetuin merkki –tutkimusta (European Trusted Brands). Haastateltaville esitettiin kysymys: Kuinka paljon luotat seuraavien ammattien (24 ammattia) edustajiin? Vastausvaihtoehdot olivat suuressa määrin, melko paljon, en kovin paljon ja en lainkaan.

Tutkimukseen vastasi yhteensä lähes 17 000 henkilöä, joista suomalaisia oli yli 2 000. Kyselyn otos poimittiin tilaajarekisteristä ja tulokset painotettiin iän (20+) ja sukupuolen mukaan väestöä vastaavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

ERKKI KOSTIAINEN

Aiheesta muualla (Ilta-Sanomat 3.7.) >