Uutinen

Apteekeissa kova kysyntä joditableteista

18.03.2011 | 09:57

Jodi ei kuulu velvoitevarastoitaviin lääkkeisiin, joten sitä ei välttämättä riitä kaikille, jos Suomessa tai lähialueilla sattuu ydinvoimalaonnettomuus.

Japanin ydinvoimalakriisi on saanut suomalaiset hamstraamaan joditabletteja. Pienempi eli 10 tabletin pakkauskoko loppui apteekeista, ja tilapäisesti tukustakin, parissa päivässä. Suurempaa, 100 tabletin pakkausta, on ollut tukussa koko ajan saatavilla.

Orion valmistaa, mutta ei erikseen varastoi joditabletteja, koska ne eivät kuulu velvoitevarastoinnin piiriin.

– Joditabletteja olisi vaikea saada riittämään koko väestölle, jos siihen olisi äkillinen tarve Suomessa tai lähialueilla sattuvan ydinvoimaonnettomuuden vuoksi, kertoo myyntijohtaja Janne Maksimainen Orionilta.

Orion on valmis neuvottelemaan viranomaisten kanssa siitä, pitäisikö joditablettien olla velvoitevarastoitava tuote.

Valmiusasiamies Riku Juhola Huoltovarmuuskeskuksesta huomauttaa, että vaikka joditabletit olisivatkin velvoitteen piirissä, niitä ei kertyisi merkittävää määrää varastoon, sillä velvoitteen pohjana on normaali kulutus.

Juhola toivoo, että mahdollisessa hätätilanteessa teollisuus saisi luvan pakata joditabletteja nykyistä pienempiin pakkauksiin ja apteekeille annettaisiin oikeus jakaa tabletteja jopa yksittäin.

– Hamstraustilanteissa lääkkeet loppuvat isojen pakkausten takia alkuunsa. Aikuiset tarvitsevat vain yhden tabletin, mutta esimerkiksi edellisen kohun aikana, vuoden 2000 vaihteessa, apteekit myivät sadan kappaleen pakkauksia yhden hengen talouksiin, Juhola sanoo.

Jos jodia ei jostain syystä riitä koko väestölle, ensisijaisesti on huolehdittava, että lapset saavat lääkettä. Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen nimenomaan heille tuli eniten kilpirauhaskasvaimia.

Japanin ydinvoimalaonnettomuuksien vuoksi Suomessa ei Säteilyturvakeskuksen mukaan voi tulla sellaista tilannetta, että joditabletteja tarvittaisiin, sillä Japani on niin kaukana Suomesta. (EE-EK)

STUK: Suomessa ei tarvetta jodin syöntiin >