Uutinen

Apta ja Farmasialiitto pääsivät neuvottelutulokseen

10.01.2020 | 12:35

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Päivitetty 13.1. klo 14:20 | Farmaseuttisen henkilöstön uusi työehtosopimus syntyi viime perjantaina. Sopimus korottaa farmaseuttien ja proviisorien palkkoja sopimuskauden aikana yhteensä 3,6 prosenttia.

Apteekkien työnantajaliiton (Apta) ja Farmasialiiton hallinnot hyväksyivät neuvottelutuloksen viime perjantaina (10.1.) ja Farmasialiiton asettama, jouluaaton aattona alkanut lisä-, ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyi. Apteekkien farmaseuttisen henkilöstön uusi työehtosopimus on voimassa 10.1.2020 – 31.1.2022.

Sopimus korottaa farmaseuttien ja proviisorien palkkoja sopimuskauden aikana yhteensä 3,6 prosenttia. Palkkoihin tulee 1,9 prosentin yleiskorotus 1.5.2020. Tasan vuoden päästä siitä palkkoja korotetaan 0,8 prosentin yleiskorotuksella, ja lisäksi työnantaja jakaa 0,9 prosentin apteekkierän.

Aptan mukaan ratkaisu vastaa kustannusvaikutukseltaan työmarkkinakierroksen päänavausratkaisua.

Aiempaan sopimukseen sisältynyt työajan pidennys 24 tunnilla poistui viime vuoden lopussa Farmasialiiton irtisanottua kiky-tunteja koskevan pöytäkirjan. Farmaseuttisen henkilöstön sopimuksessa kiky-tunnit olivat irtisanomisen varaisessa pöytäkirjassa kuten Teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksessa, eivätkä tunnit olleet sopimusrakenteissa, kuten muilla toimialoilla.

Palkankorotusten lisäksi työehtosopimuksessa sovittiin muun muassa sairausajanpalkanmaksun rajaamisesta, koeajan pidentämisestä työkyvyttömyystapauksissa, loman siirto-oikeudesta ja 120 tunnin työaikajärjestelmän poistamisesta. Apteekkierän jakosäännöt on myös neuvottelujen yhteydessä päivitetty.

Neuvottelujen yhteydessä sovittiin myös uudesta luottamusmiessopimuksesta. Sopimus tulee voimaan takautuvasti ja on voimassa 1.1.2020 alkaen. Sopimus kumoaa vuodelta 1977 olleen sopimuksen. Uudessa sopimuksessa luottamusmiehen toimikausi on rajattu neljään vuoteen. Samalla luottamusmieskorvauksen maksamisedellytyksiä on porrastettu ja korvauksen saamisen alarajaa laskettu. Neuvotteluissa päätettiin myös palkkaustyöryhmän perustamisesta.

Aiheesta lisää >