Uutinen

Antibioottien käytössä on Pohjoismaissa suuria eroja

19.08.2009 | 13:03

Suomessa käytetään antibiootteja toiseksi eniten. Laajakirjoisten antibioottien käyttö on Suomessa runsasta muihin Pohjoismaihin verrattuna, selviää Straman (Samverkan mot antibiotikaresistens) tilastoista.

Suomessa käytettiin antibiootteja viime vuonna lähes 20 määriteltyä vuorokausiannosta (DDD, defined daily dose) tuhatta asukasta ja päivää kohden. Kärkisijalla olleessa Islannissa luku oli lähes 23 DDD ja maltillisimmassa Ruotsissa noin 15 DDD tuhatta asukasta ja päivää kohden. Norja ja Tanska asettuivat Suomen ja Ruotsin väliin antibioottikulutuksessaan.

Kefalosporiinien käyttö on Suomessa huomattavasti suurempaa muihin Pohjoismaihin verrattuna. Muutenkin laajakirjoisempien antibioottien käyttö on Suomessa runsaampaa kuin muissa Pohjoismaissa. Islannissa, jossa antibioottien kokonaiskäyttö on suurinta, käytetään kuitenkin penisilliinä kaksinkertaisesti Suomeen verrattuna, ja muiden kuin penisilliiniantibioottien käyttö on vähäisempää kuin Suomessa.

Ruotsissa, jossa antibioottien kokonaiskulutus on alhaisinta ja jota on pidetty antibioottien käytön mallimaana, käytetään laajakirjoisia antibiootteja alle puolet siitä mitä Suomessa.  (CS)