Uutinen

Antibioottialtistus raskauden aikana yhteydessä varhain alkavaan Crohnin tautiin

14.02.2019 | 08:39

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Crohnin tauti näyttäisi kehittyvän tavallista todennäköisemmin lapsille, jotka ovat altistuneet antibiooteille raskauden aikana. Varhaislapsuuden antibioottikuureilla ei havaita samanlaista vaikutusta.

Tiedot perustuvat ruotsalaistutkimukseen, jossa antiboottien ja tulehduksellisten suolistotautien yhteyksiä tutkittiin yli 800 000 Ruotsissa vuosina 2006–2013 syntyneen lapsen rekisteritiedoista.

Analyysin perusteella varhain alkavat – eli alle kuuden vuoden iässä alkavat – tulehdukselliset suolistotaudit olivat noin kaksi kertaa yleisempiä lapsilla, joiden äidit olivat olleet antibioottilääkityksellä raskauden aikana.

Tarkemmassa analyysissa, jossa huomioitiin muun muassa lasten sairastamat maha-suolitulehdukset, yhteydet koskivat lopulta vain Crohnin tautia, tutkijat havaitsivat.

Tutkijat arvelevat, että raskauden aikana antibiootit saattavat haitata lasten suoliston bakteerikantojen kehitystä, mutta tarkempaa näyttöä tästä ei ole.

On myös mahdollista, että esimerkiksi sairaudet, joiden takia äidit saavat antibiootteja, vaikuttavat lasten riskeihin. Yhteyttä olisikin hyvä tutkia vielä lisää.

Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus ovat keskeisimmät tulehdukselliset suolistosairaudet. Crohnin tauti on pitkäaikainen ja helposti uusiutuva tulehduksellinen suolistosairaus, joka aiheuttaa muun muassa vatsakipuja, ripulia tai ummetusta, laihtumista ja kuumeilua. Siihen sairastuu vuosittain noin 500 suomalaista.