Uutinen

Antibiootti estää eturauhassyöpäsolujen kasvua

20.12.2010 | 21:52

Suomalaistutkijat ovat osoittaneet, että monensiini-nimisellä antibiootilla on eturauhassyöpäsolujen kasvua estävä vaikutus.

Monensiiniä käytetään muun muassa liha- ja meijeriteollisuudessa.
 
Monensiinin vaikutukset tulivat esille projektissa, jossa tutkittiin lähes 5 000 lääkeaineen ja pienmolekyylin vaikutuksia eturauhassyöpäsolujen kasvuun. Mukana oli suurin osa tunnetuista markkinoilla olevista lääkkeistä.

Tutkijat löysivät yhdisteitä, joiden pieni määrä estää eturauhassyöpäsolujen kasvua ilman merkittäviä vaikutuksia normaalien eturauhasen epiteelisolujen kasvuun. Näitä olivat disulfiraami (Antabus), tiraami, trikostatiini A ja monensiini.

Jatkotutkimuksissa havaittiin, että monensiini aiheutti eturauhassyöpäsolujen kuoleman vähentämällä testosteronireseptorin määrää ja lisäämällä reaktiivisten happiyhdisteiden tuottoa ja DNA-vaurioita. Lisäksi monensiinilla osoitettiin olevan syöpäsolujen kasvua estäviä yhteisvaikutuksia antiandrogeenien eli miessukupuolihormonien toimintaa estävien lääkkeiden kanssa.

Lääkeaineiden ja pienmolekyylien vaikutuksia koskevat tutkimustulokset on julkaistu Clinical Cancer Research -julkaisusarjassa vuonna 2009. Monensiinin vaikutukset eturauhassyövän kasvun estämiseksi on julkaistu Molecular Cancer Therapeutics -julkaisusarjassa joulukuussa. (TK)