Uutinen

Antabuksen Kela-korvaus päättyy

12.12.2011 | 21:55

Alkoholismin hoitoon tarkoitettu lääke Antabus poistuu lääkekorvausjärjestelmästä tammikuun alusta lukien.

Lääkkeen markkinoija Actavis haki lääkkeelle tukkuhinnan korotusta Lääkkeiden hintalautakunnalta (Hila) kaksi kertaa, mutta molemmilla kerroilla Hila hylkäsi hakemuksen.

Antabus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 1984 lukien ja se on ollut peruskorvattava. Actaviksen mukaan vajaan kolmenkymmen vuoden aikana valmisteen tukkuhinta on pysynyt samana lukuun ottamatta vuotta 2006, jolloin kaikkien korvattavien lääkkeiden tukkuhintaa laskettiin 5 prosentilla.

– Tuotantokustannusten nousua ei ole pystytty siirtämään valmisteen hintaan. Seurauksena on, että sitä ei ole mahdollista pitää markkinoilla lähes kolmenkymmenen vuoden takaisella hinnalla, toteaa Actavis Oy:n toimitusjohtaja Sami Oinas tiedotteessa.

Oinas muistuttaa, että hinnannoususta ja peruskorvattavuuden poistumisesta huolimatta Antabus-hoidon vuorokausikustannus on alkoholismin hoitoon käytettävistä valmisteista edelleen edullisin.

– Kansainvälisesti Antabuksen hintaa on nostettu tänä vuonna, ja olemme velvoitettuja seuraamaan yrityksen hinnoittelustrategiaa myös Suomessa. Valitettavasti joudumme tekemään hinnankorotuksen Suomessa hintalautakunnan päätöksestä huolimatta, Oinas pahoittelee.

Actavis suunnittelee hakevansa Antabukselle peruskorvattavuutta uudelleen ensi vuoden alussa. (EK)