Etätarkastus ei vaikuta apteekkitarkastuksen hintaan. Lue lisää »

Euroopan unionin komissio myönsi perjantaina ehdollisen myyntiluvan remdesiviirille ens... Lue lisää »

Farmania on auttanut apteekkeja työvoimapulassa, mutta toisaalta ottanut myös lomautett... Lue lisää »

Taustalla ovat sosiaalisessa mediassa liikkuvat huhut Venäjällä tapahtuneesta ydinonnet... Lue lisää »

Entinen apteekkari Bengt Mattila iloitsee siitä, että historiallisesti arvokas apteekki... Lue lisää »

Anssi Pulkkinen: Onnistuminen tulee yhteistyöllä

Kentältä  video   24.02.2020 08:30  HANNA HYVÄRINEN ERKKI KOSTIAINEN

Anssi Pulkkinen pitää apteekkinsa sijaintia Espoon sairaalan aulassa loistavana. Sijainti mahdollistaa paitsi sairaalan asiakkaiden, myös Kauniaisissa ja Espoossa asuvien asiakkaiden palvelemisen. Katso video apteekin avajaisista.

Jorviin avautuu Suomen 3. sairaalassa sijaitseva apteekki. Apteekkari Anssi Pulkkinen aikoo taklata mahdolliset kannattavuushaasteet linkittämällä apteekin tiiviisti alueen terveydenhuoltoon.

Kun Anssi Pulkkinen harppoo pitkin Espoon sairaalan käytäviä ja morjestelee vastaantulijoita karjalaisen välittömään – ja kuuluvaan – tyyliin, on vaikea uskoa, että hän on käynyt talossa vasta muutamia kertoja. Pulkkinen tervehtii henkilökuntaa nimeltä, kyselee kuulumisia ja häviää yhtäkkiä aulassa sijaitsevan kioskin takahuoneeseen, koska ”täytyy nopeasti jututtaa yrittäjää”.

Pulkkisen ensimmäisen oman apteekin on määrä avautua tänne Espoon sairaalan aulaan, Jorvin sairaalakampukselle, tiistaina 25.helmikuuta.

– Vastaanotto kampuksella on ollut äärimmäisen positiivista, Pulkkinen sanoo hiukan liikuttuneena.


Sijainti on myös haaste

Pulkkisen apteekki on Suomessa vasta kolmas sairaalan tiloissa toimiva apteekki. Muut kaksi sijaitsevat Tampereella ja Kuopiossa.

Sijainnin haasteena on, että asiakasvirrat painottuvat helposti sairaalakampukselta kotiutuviin potilaisiin ja reseptilääkkeiden ostajiin. Se voi asettaa haasteita toiminnan kannattavuudelle ainakin alkuvaiheessa. Lisähaastetta tuovat pitkät aukioloajat.

Pulkkisen vastaus on integroida apteekin toiminta tiiviisti sairaalakampuksen ja koko Espoon terveydenhuoltoon. Tätä varten hän kokoaa moniammatillista ohjausryhmää, joka osaltaan antaa suuntaviivoja apteekin toiminnalle ja palveluille. Ohjausryhmään on tarkoitus pyytää edustajia niin sairaalakampukselta ja Espoon kaupungilta kuin tuotantotalouden asiantuntijoiden piiristä. Samalla tuodaan lean-ajattelu osaksi apteekin toimintaa.

– Haluamme varmistaa, että ihmiset saavat meiltä oikeat lääkkeet oikeaan aikaan.

Pulkkinen itse näkee sijainnissa myös mahdollisuuksia. Jorvissa toimii Suomen suurin päivystyssairaala. Espoon sairaalan uusissa tiloissa on puolestaan maan toiseksi suurin synnytyssairaala. Lisäksi aivan apteekkia vastapäätä sijaitsevat hammashoidon toimipiste ja apuvälineyksikkö.

– Alueella käy vuosittain kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä. Liikenneyhteydet ovat eriomaiset ja pysäköinti on helppoa. Onnistumisemme mitataan siinä, kuinka hyvin pystymme tekemään yhteistyötä täkäläisten terveydenhuollon toimijoiden kanssa, Pulkkinen sanoo.

Paluu juurille

Pulkkisen polku apteekkariksi on kulkenut monen mutkan kautta. Ensin tie vei synnyinkaupungista Espoosta Joensuuhun ja Joensuusta Kuopioon proviisoriopintoihin. Sittemmin Pulkkinen on suorittanut MBA-tutkinnon Englannissa.

Hän on työskennellyt niin lääke- kuin diagnostiikkateollisuudessa sekä entisen Tekesin, nykyisen Business Finlandin hyvinvointi- ja terveysjohtajana. Hän on ollut myös asiantuntijana mukana sote-tietojen kaupallistamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Tässä tehtävässä onnistuminen auttaa sekä kansalaista että yhteiskuntaa.

Apteekkariksi ryhtymisen hän näkee eräänlaisena paluuna juurilleen.

– Olen nyt nähnyt kenttää laajasti, ja aloin miettiä, mitä voisin antaa muuttuvaan terveydenhuoltoon. Apteekkipuolella on mielestäni mahdollisuuksia palvella asiakkaita nykyistä laajemmin.

Pulkkisen mukaan yksi apteekin päätehtävistä on lääkkeiden rationaalisten käytön edistäminen.

– Tässä tehtävässä onnistuminen auttaa sekä kansalaista että yhteiskuntaa.

Keskustelu on polarisoitunutta

Kokemusta apteekkityöstä Pulkkinen on kartuttanut viime vuosina tiuhaan tahtiin. Edellisten kahden vuoden aikana hän on työskennellyt peräti 40 eri apteekissa.

Suomessa parhaillaan käytävää julkista apteekkikeskustelua Pulkkinen pitää polarisoituneena.

– Suomessa on paljon pieniä apteekkeja, mutta julkista keskustelua hallitsevat kokemukset isoista toimijoista. Esimerkiksi apteekkien kannattavuudet poikkeavat toisistaan paljon. Kuluttajia ja heidän toiveitaan ei keskustelussa juurikaan kuulla.

Apteekkitoiminnan tulevaisuuteen vaikuttavat Pulkkisen mukaan ennen muuta sellaiset isot trendit kuin kasvavat ympäristövaatimukset, lääkkeiden saatavuuden haasteet ja apteekeista käytävä keskustelu. Samaan aikaan ihmisten asiointikäyttäytyminen on muutoksessa. Pulkkisen mukaan on selvää, että ihmiset eivät enää asioi apteekissa varta vasten virka-aikaan, vaan apteekkiasiat hoidetaan muun asioinnin lomassa silloin, kun itselle sopii – ja entistä useammin verkossa.

– Ruotsissa jo 10 prosenttia apteekkiasioinnista tapahtuu verkossa. Suomessa vastaava luku on yksi prosentti, mutta varmasti seuraamme tässäkin Ruotsin esimerkkiä.

Myös farmasian roolin Pulkkinen uskoo vähitellen muuttuvan ja laajenevan lääkkeiden toimittamisesta yhä enemmän lääkehuollon kokonaisuuden arviointiin ja toimeenpanoon.

Kaipuu rinteeseen

Koska uuden apteekkarin alkutalvi on kulunut apteekkia rakentaessa, Pulkkinen ei ole vielä tällä vuosikymmenellä ehtinyt rakkaan harrastuksena telemark-hiihdon pariin. Ei, vaikka Pohjois-Suomen rinteissä on tänä talvena mukavasti lunta.

– Toiveena olisi, että pääsiäisen aikaan voisi pitää sen verran lomaa, että päästäisiin perheen kanssa Rukalle laskemaan.


Apteekkarina Jorvissa

  • Espoossa oli vuodenvaihteessa 10 apteekkia ja 6 sivuapteekkia.
  • Fimea perusti vuonna 2017 Espooseen kuusi uutta apteekkia, joista Pulkkisen apteekki avautuu ensimmäisenä. Viidestä muusta on vielä meneillään valitusprosessi Helsingin hallinto-oikeudessa.
  • Fimea on myöntänyt Helsingin Yliopiston Apteekille luvan avata sivuapteekki Espoon Matinkylään.
  • Espoon nykyiset ja tulevat apteekit voivat sijoittua vapaasti muualle Espooseen paitsi Jorviin, joka on määrätty Espoon 11. eli Pulkkisen apteekin sijaintialueeksi. Näin on varmistettu, että apteekki pysyy sairaalan yhteydessä.

Jorvin apteekki

  • Sijaitsee Espoon sairaalan tiloissa, Jorvin sairaalakampuksella
  • Avataan 25.helmikuuta.
  • Palvelee 7 päivänä viikossa. Arkisin kelo 8–22, viikonloppuisin kello 12–22.
  • Työllistää 7 farmaseuttista ja 2 teknistä työntekijää.
  • Kokoaa tiettävästi ensimmäisenä apteekkina moniammatillisen ohjausryhmän ohjaamaan apteekin toimintaa ja tiivistämään apteekin ja sidosryhmien yhteistyötä.

Aiheesta myös


Arkisto


Fimea aloittaa apteekkien etätarkastukset
08.07.2020 16:07 ERKKI KOSTIAINEN

08.07.2020 16:07 ERKKI KOSTIAINEN


Remdesiviirille myyntilupa EU:ssa
06.07.2020 12:46 TARU VANHALA

06.07.2020 12:46 TARU VANHALA


Vuokratyöntekijät joustavat koronaepidemiassa
06.07.2020 08:25 HANNA HYVÄRINEN

06.07.2020 08:25 HANNA HYVÄRINEN


Joditablettien kysyntä kasvoi apteekeissa
03.07.2020 12:46 ERJA ELO

03.07.2020 12:46 ERJA ELO


Joutsen apteekista tuli viinibaari Apotek
03.07.2020 09:35 ERJA ELO

03.07.2020 09:35 ERJA ELO


Verkkoapteekkien suosio huikeassa kasvussa
01.07.2020 09:35 ERJA ELO

01.07.2020 09:35 ERJA ELO


Fimean verkosto laajenee – uusi toimipiste Ouluun
29.06.2020 09:53 ERJA ELO

29.06.2020 09:53 ERJA ELO


FIP-kongressi siirtyy ensi vuoteen
29.06.2020 09:51 HANNA HYVÄRINEN

29.06.2020 09:51 HANNA HYVÄRINEN


Konsortio selvittää, mitä asiakkaat odottavat apteekkipalveluilta
25.06.2020 11:23 HANNA HYVÄRINEN

25.06.2020 11:23 HANNA HYVÄRINEN


Apteekit tekivät hyvää työtä kaaoksen keskellä
25.06.2020 09:28 ERJA ELO

25.06.2020 09:28 ERJA ELO