Uutinen

Anemia raskauden alkupuolella lisää tarkkaavaisuushäiriön riskiä

22.10.2019 | 09:15

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Äidin anemia raskauden aikana saattaa ruotsalaistutkimuksen perusteella olla autismin, älyllisen kehitysvammaisuuden ja tarkkaavaisuushäiriön riskitekijä.

Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta riittävä, jotta äitien anemiaa kannattaisi tästäkin syystä ehkäistä.

Tulokset perustuvat 530 000 vuosina 1987–2010 syntyneen lapsen sekä 300 000 äidin rekisteritietoihin. Tutkimuksen seuranta jatkui vuoteen 2016 saakka.

Anemiaa koskeva yhteys havaittiin lapsilla, joiden äidit olivat olleet aneemisia raskauden ensimmäisen 30 viikon aikana. Tätä myöhempi anemia ei vaikuttanut riskeihin.

Äidin raudantarve suurenee raskauden aikana ja sen riittävyys on edellytys myös sikiön hyvälle kehitykselle. Tässä mielessä nyt saadut tulokset ovat uskottavia.

Käytännössä anemiaan liitetyt riskit eivät kuitenkaan olleet suuren suuria. Terveiden äitien lapsista 3,5 prosentilla todettiin autismin kirjon häiriö, 7,1 prosentilla tarkkaavaisuushäiriö ja 1,3 prosentilla älyllinen kehitysvamma.

Vastaavasti raskauden alkupuolella äidin anemialle altistuneista 4,9 prosentilla todettiin autismin kirjon häiriö, 9,3 prosentilla tarkkaavaisuushäiriö ja 3,1 prosentilla älyllinen kehitysvamma.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Äidin lievä anemia ei yleensä aiheuta ongelmia sikiölle, mutta haittoja ilmaantuu, kun äidin hemoglobiini tippuu alle 80 g/l:n tason. Normaalitaso naisilla on 117–155 g/l. Yleensä anemia johtuu raudan puutteesta ja sitä ehkäistään muun muassa raskauden aikana syötävillä foolihappovalmisteilla tai rautatableteilla.