Uutinen

Anafylaksia vaatii nopeaa ensiapua

15.06.2012 | 13:27

Allergia- ja astmaliiton ohjeistaa kuinka anafylaktisen reaktion saanutta voi auttaa. Tärkeintä on tunnistaa oireet ja toimia heti.

Anafylaktisen reaktion tyypillisiä oireita ovat ihon punoitus, turpoaminen tai paukamat. Kämmenet, jalkapohjat ja päänahka kutiavat, samoin nielu ja kurkku. Ääni käheytyy, kurkku turpoaa ja potilaalla on hengenahdistusta. Anafylaksia voi myös aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja ripulia.

– Anafylaksiapotilas on myös punakka, ei kalpea kuten pyörtynyt on, lisää professori Erkka Valovirta. Hän kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia allergian uusista hoitosuosituksista Kansallisen allergiaohjelman nimissä.

Kaikkien anafylaktisten ja sen kaltaisten reaktioiden hoito on adrenaliiniruiske reiden lihakseen.

Adrenaliiniruiskeen jälkeen potilaan tulee ottaa antihistamiini- ja kortisonitabletit. Astmaatikon tulee lisäksi ottaa kaksi annosta avaavaa astmalääkettä. Ensiavun jälkeen hakeudutaan välittömästi lähimpään päivystyspisteeseen soittamalla numeroon 112.

– Näin pitää tehdä, koska reaktio uusii jopa joka viidennellä, kertoo allergologi Valovirta.

Myöhemmin tarkistetaan mikä reaktion aiheutti, jotta siltä voidaan jatkossa välttyä. Anafylaksian aiheuttaneen tekijän selvittäminen on osa hoitoa. Siksi anafylaksiapotilaat ohjataan allergiatutkimuksiin.

Vaikeasta allergiasta kärsivän on hyvä pitää aina mukanaan Suomen Punaisen Ristin SOS -passia tai muuta selkeää tietoa vaikeasta allergiasta.

Suomen sairaaloissa hoidetaan vuosittain 150–200 potilasta anafylaksian vuoksi. (MS)