Uutinen

Ammattiliitot: Ei uskomushoitoja alaikäisille tai vakavasti sairaille

04.03.2009 | 13:24

Suomen Lääkäriliitto, TEHY, SuPer ja Suomen Psykologiliitto vaativat, että uskomushoitojen antamista alaikäisille tai vakavasti sairaille potilaille pitäisi rajoittaa lainsäädännöllä.

- Uskomushoitojen pohjana ei ole tieteellisesti hyväksyttyä teoriaa eikä luotettavia tuloksia vaikuttavuudesta. Osa uskomushoitajista lupaa sairauden paranevan itse uskomiensa hoitojen avulla ja osa myös diagnosoi sairauksia, liitot toteavat tiedotteessaan.

Vaikuttavan ja tutkitun lääketieteellisen hoidon aloittamisen viivästyminen tai uskomukseen perustuva diagnosointi vaarantavat sairaiden ihmisten hoidon, liitot varoittavat ja vaativat uskomushoitojen markkinoinnin rajoittamista, jotta potilaalle ei syntyisi väärää kuvaa niiden vaikuttavuudesta. Osaan niistä, kuten hypnoosiin ja manipulaatiohoitoihin, sisältyy myös vakavia, välittömiä riskejä, liitot muistuttavat.

- Ymmärrämme uskomushoitojen merkityksen hyvän olon tuojana silloin, kun hoitoja hakevat ihmiset niin kokevat. Lainsäädännön uudistuksen tavoitteena on kuitenkin suojata sairaita ihmisiä uskomushoitojen haitoilta ja ongelmilta: Uskomushoitojen antamista pitää rajoittaa erityisesti alaikäisille, vakavasti sairaille potilaille sekä raskauteen ja synnytykseen liittyvistä sairauksista kärsiville, liitot toteavat tiedotteessaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö on linjaamassa vaihtoehtohoitoja koskevaa lainsäädäntöä maaliskuun loppuun mennessä. (EK)