Uutinen

Alzheimerin taudin voi ehkä pian todeta verikokeella

09.03.2020 | 09:06

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Tutkijat ovat löytäneet tavan mitata Alzheimerin taudin merkkiaine veren plasmasta. Uuden mittaustavan toivotaan helpottavan ja tarkentavan Alzheimerin taudin varhaista diagnosointia.

Alzheimerin taudin diagnosointi on usein hankalaa, sillä sairauden oireet ovat samat kuin monissa muissakin aivosairauksissa. Tällä hetkellä varma diagnoosi perustuu oirekuvaan, aivokuvauksiin ja mahdollisiin selkäydinnestetutkimuksiin.

Diagnosointiin on kaivattu nykyistä luotettavampia ja helpompia mittaustapoja, joilla sairaus voitaisiin havaita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Nyt tutkijat ovat onnistuneet mittaamaan Alzheimerin taudin merkkiaineen verikokeessa. Nature Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat mittasivat potilaiden veren plasmasta P-tau181-proteiinin pitoisuutta. P-tau181 on Alzheimerin taudin merkkiaine ja sitä hyödynnetään myös selkäydinnesteestä tehtävissä mittauksissa.

Tutkijat analysoivat verinäytteet kaikkiaan 589 ihmiseltä, joista osa oli terveitä ja osalla oli hermoston rappeumasairauksia. Verikokeella tunnistettiin noin 90 prosenttia Alzheimer-tapauksista.

Tutkijoiden mukaan verikoe Alzheimerin taudin diagnosointiin saatetaan saada kliiniseen käyttöön jo muutamassa vuodessa.

Alzheimerin tauti on yleisin aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Noin 15–20 prosenttia yli 85-vuotiaista sairastaa sitä. Tautia voidaan jossain määrin hidastaa lääkkeillä, mutta siihen ei ole parantavaa hoitoa.