Uutinen

Allergiat saattavat suojata umpilisäkkeen puhkeamiselta

22.10.2018 | 09:09

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Jaa artikkeli:

Allergia näyttää lieventävän umpilisäketulehdusta. Vain joka viidennen allergisen lapsen tulehtunut umpilisäke puhkeaa. Muista lapsista näin käy joka toiselle.

Ruotsissa tehdyn tutkimuksen tulokset perustuvat runsaan 600 umpilisäkkeen poistoleikkauksessa olleen lapsipotilaan terveystietoihin.

Niiden perusteella umpilisäke puhkeaa tai on muuten komplikoitunut 20 prosentilla IgE-vasta-aineilla varmistettua allergiaa potevista lapsista, kun muilla lapsilla luku on lähes 50 prosenttia. Yhteys ei selittynyt lasten sukupuolella, allergialääkityksillä tai allergeenialtistumisilla.

Havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä ne viittaavat allergisten immuunivasteiden voivan vaikuttaa umpilisäketulehduksen vakavuuteen ja oireisiin.

Joissain tutkimuksissa tavallisten ja komplikoitujen umpilisäketulehdusten on myös havaittu eroavan immunologisesti, mutta näyttö on vielä vähäistä.

Tutkijoiden tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne voivat jo nyt auttaa lääkäreitä arvioimaan ketkä lapsipotilaat ovat todennäköisemmin alttiita umpilisäkkeen puhkeamiselle.

Tällä hetkellä tavallinen hoito umpilisäketulehdukseen on leikkaus, mutta tutkimusten perusteella useimmiten antibioottikuuri olisi yhtä tehokas ja turvallinen.

Umpilisäketulehdus eli appendisiitti alkaa useimmiten siksi, että umpilisäkkeen sisäontelon aukko eri syistä ahtautuu, jolloin umpipussiin jäävät bakteerit lisääntyvät ja tulehduttavat umpilisäkkeen seinämää. Suomessa tehdään vuosittain 10 000 umpilisäkkeen poistoa tulehduksen tai sen epäilyn vuoksi.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.