Uutinen

Allergian itsehoito kasvaa voimakkaasti, hoitokulut laskevat

01.04.2016 | 08:40

Teksti : INKERI HALONEN

Silmätipoista jo lähes 80 prosenttia ostetaan itsehoitolääkkeinä apteekeista.

Allergian itsehoitolääkkeiden kulutus on lisääntynyt voimakkaasti.

Euromääräisen vähittäismyynnin perusteella silmätipoista jo 77 prosenttia, antihistamiineista 53 prosenttia ja nenäsumutteista 11 prosenttia myytiin ilman reseptiä vuonna 2013.

Tiedot käyvät ilmi Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimuksesta, jossa allergian ja astman lääkkeiden kulutusta ja kustannuksia selvitettiin lääkemyyntitilastojen avulla.

Hyvin ohjattu itsehoito riittääkin suurelle osalle allergisista, sanoo lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri, professori Erkka Valovirta.

– Lääkäriin tarvitsee lähtökohtaisesti tulla vain, jos kyseessä on lapsi, raskaana oleva nainen tai monilääkitty tai jos allergiaoireet eivät helpota hyvin ohjatun itsehoidon jälkeenkään.

Itsehoitoon kannustetaan myös Kansallisessa allergiaohjelmassa, ja edellytykset sille ovat Suomessa hyvät: lääkevalikoima on kattava ja apteekit tarjoavat itsehoitoon asiantuntijaohjausta.

Valovirta arvioi, että nykyisin runsas puolet allergikoista hoitaa itseään, ainakin osittain, itsehoitolääkkeiden ja hyvän ohjauksen avulla.

Kulutus kasvaa, kustannukset pienenevät

Tutkimuksen mukaan lääkkeet olivat astman ja allergian hoitokustannuksista suurin erä ja ainoa, joka on kasvanut 2000-luvulla.

Vuonna 2000 astma- ja allergialääkkeiden kustannukset olivat 154 miljoonaa euroa. Vuonna 2010 ne olivat jo yli neljänneksen suuremmat eli noin 197 miljoonaa euroa.

Lääketeollisuus ry:n asiantuntija Nadia Tamminen muistuttaa, että allergioiden ja astman hoidon painopiste on siirtynyt vuodeosastoilta avohoitoon, ja vastaavasti kustannukset terveydenhuollosta sairausvakuutukselle.

– Lääkemenojen kasvusta huolimatta yhteiskunta on säästänyt merkittävästi astman ja allergioiden hoidossa, Tamminen toteaa.

Allergiaohjelman aikana 2008–2013 antihistamiinien kulutus kasvoi 21 prosenttia ja astmalääkkeiden 14 prosenttia, mutta hintojen halpenemisen vuoksi kustannukset pienenenivät 10 prosenttia.

Allergiaan tarkoitettujen silmätippojen ja ihottumavoiteiden kustannukset ovat myös vähentyneet.

Allergiaviikkoa vietetään 4.4.–10.4. Teemaviikon tapahtumat löydät helposti täältä >