Uutinen

Allergialääkehyllyllä vieraillaan nyt usein – Lääkäri painottaa ohjauksen merkitystä

24.04.2017 | 09:00

Teksti : INKERI HALONEN, ERJA ELO

Jaa artikkeli:

”Jokainen voi päätellä, miten hyvin allergialääkkeiden käytön ohjaus onnistuisi kaupan kassalla”, Allergia- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri Péter Csonka sanoo.

Moni suomalainen hakee parhaillaan apua allergiaoireisiin apteekista.

Vuosi sitten julkaistu itselääkityksen Käypä Hoito -suositus vahvistaakin, että tyypillisiä allergiaoireita voi lievittää tehokkaasti paikallisesti annosteltavilla itsehoitolääkkeillä.

Esimerkiksi siitepölyallergian itsehoidossa suositellaan ensisijaisesti paikallisesti annosteltavia itsehoitolääkkeitä, kuten glukokortikoidinenäsuihkeita tai antihistamiinisilmätippoja.

Lääkäriin tarvitsee lähtökohtaisesti mennä vain, jos allergiaoireista kärsii lapsi, raskaana oleva nainen tai jos allergiaoireet eivät helpota hyvin ohjatun itsehoidon jälkeenkään.

– Allergiaoireiden takia ei ole välttämätöntä hakeutua lääkärin vastaanotolle, vaan itselääkityksellä on mahdollista saada riittävä helpotus, toteaa suosituksen laatineen työryhmän jäsen, FaT, apteekkari Janne Mikkola.

Mikkola muistuttaa, että apteekissa myös arvioidaan, viittaavatko asiakkaan oireet johonkin muuhun vaivaan kuin allergiaan. Tarvittaessa asiakas ohjataan lääkäriin

Lääkäri: Ohjattu itsehoito on eri asia kuin itsehoito

On arvioitu, että runsas puolet allergikoista hoitaa itseään, ainakin osittain, itsehoitolääkkeiden ja hyvän ohjauksen avulla.

Kehitys on kansallisen allergiaohjelman tavoitteiden mukaista; tehostamalla itsehoitoa lääkäriresursseja on saatu ohjattua vakavampien tapausten hoitoon.

Allergia- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri Péter Csonka korostaa, että allergiaohjelmassa painotetaan nimenomaan ohjattua itsehoitoa.

– On eri asia puhua itsehoidosta tai ohjatusta itsehoidosta, ja kansallisessa allergiaohjelmassa me nimenomaan korostamme ohjatun itsehoidon merkitystä, hän sanoo.

Ohjattu itsehoito tarkoittaa Csonkalle, että asiantuntija käy potilaan kanssa läpi yksilöllisesti sen, miten eri allergialääkkeet vaikuttavat, minkä takia niitä otetaan ja miten niitä tulee ottaa.

– Samoin on tärkeää ohjeistaa potilasta siitä, miten hän voi seurata omien oireidensa vaihtelua ja milloin hänen on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Csonka ei halua ottaa kantaa siihen, sopisivatko jotkin itsehoitoon hyväksytyt allergialääkkeet myytäväksi myös apteekin ulkopuolella. Lääkärin näkökulmasta hänestä on tärkeintä korostaa sitä, että itsehoito onnistuu, jos se on ohjattua.

– Ei ole niinkään tärkeää, missä ohjaus annetaan, kunhan se todella annetaan ja se on asiantuntevaa. Jokainen voi sitten päätellä, miten hyvin allergialääkkeiden käytön ohjaus onnistuisi kaupan kassalla, Csonka sanoo.