Uutinen

Alle 3-vuotiaille ei automaattisesti viruslääkettä

28.08.2009 | 11:44

Lieväoireisia alle 3-vuotiaita ei tarvitse Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitoksen uusien ohjeiden mukaan lääkitä viruslääkkeillä sikainfluenssaa epäiltäessä. Kaikki vaikeaoireiset influenssapotilaat voivat jatkossa saada viruslääkityksen lääkärin harkinnan mukaan.

THL poistaa suosituksestaan alle 3-vuotiaat ryhmistä, joille pyritään antamaan viruslääkitys epäiltäessä influenssaa. Pienet lapset sairastavat runsaasti eri virusten aiheuttamia hengitystieinfektioita, joita ei voida oireiden perusteella erotella toisistaan.

Epäiltyyn tai varmistettuun influenssa A(H1N1)v -viruksen aiheuttamaan tautiin suositellaan edelleen annettavaksi viruslääkitys raskaana oleville, tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastaville, influenssapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilökunnalle sekä sairaalahoitoa tarvitseville.

Hoitava lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä viruslääkityksen myös riskiryhmiin kuulumattomille vaikeaoireisille potilaille, jotka eivät kuitenkaan tarvitse sairaalahoitoa. Vaikka hoito aloitetaankin oireisiin perustuen, ennen varsinaista epidemiaa heidän infektionsa tulisi varmistaa laboratoriotestein. Influenssaepidemian alettua laboratoriotestejä ei välttämättä tarvita, vaan vaikeaoireiselle potilaalle voidaan määrätä viruslääkitys, jos kliiniset kriteerit täyttyvät.

Viruslääkettä ei saa edelleenkään määrätä oireettomille henkilöille sairauden ehkäisemiseksi tai mahdollisen ulkomaan matkan aikaiseen tartuntaan varautumiseksi. Poikkeuksena ovat suuren riskin potilaat, kuten vakavaa veritautia sairastavat tai dialyysipotilaat.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Lääkelaitos antavat lääkkeiden määräämistä ja toimittamista koskevat uudet määräykset, jotka ottavat huomioon THL:n uudet linjaukset.

Epidemiaa ei vielä Suomessa

Influenssa A(H1N1)v eli ns. sikainfluenssa ei ole vielä aiheuttanut Suomessa epidemiaa, mutta se alkanee syksyn aikana. Tauti muistuttaa vakavuudeltaan tavallista kausi-influenssaa.

Influenssa A(H1N1)v -taudin oireisiin kuuluvat äkillinen kuume ja hengitystieoireet. Influenssa ei tyypillisesti ala pelkällä nuhalla. Potilaita, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa, voidaan hoitaa kotona välttäen perheen ulkopuolisia kontakteja. Kotona tulisi pysytellä, kunnes kuume on poissa ja muut oireet ovat vähenemässä.

Laboratoriot ovat lisänneet voimakkaasti kapasiteettiaan tehdä influenssa A(H1N1)v -virustestejä. Kaikkien sairastuneiden diagnoosia ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista varmistaa laboratoriotestein. (EK)