Uutinen

Agomelatiini sai myyntiluvan masennuksen hoitoon

02.03.2009 | 11:56

Agomelatiini (Valdoxan) on ensimmäinen melatonerginen masennuslääke, joka vaikuttaa sekä melatoniinireseptorien että serotoniinireseptorin kautta.

Agomelatiinin vaikutusmekanismin ajatellaan perustuvan ennen kaikkea elimistön sisäisen keskuskellon tahdistamiseen ja tätä kautta välittyvään vuorokausirytmin normalisointiin.

Agomelatiini osoittautui masennuksen lievittäjänä tehokkaaksi sekä lumelääkkeeseen että yleisesti käytettyihin SSRI- ja SNRI-masennuslääkkeisiin verrattuna. Lisäksi agomelatiini tuo apua masennuspotilaiden univaikeuksiin.

Lähes kaikki masennuspotilaat kärsivät unihäiriöistä ja unihäiriöiden on osoitettu olevan keskeinen masennuksen uusiutumista ennakoiva tekijä. Agomelatiini vaikutti jo ensimmäisen hoitoviikon aikana.  Kliinisessä tutkimusohjelmassa oli mukana myös suomalaispotilaita.

Masennuspotilaan kannalta merkittävää on, että agomelatiinin käyttöön ei liity perinteisille masennuslääkkeille tyypillisiä haittavaikutuksia, kuten painonnousua, seksuaaliseen toimintakyvyn häiriöitä tai kardiovaskulaarisia haittavaikutuksia. Nämä vähentävät tyypillisesti masennuspotilaan hoitomyöntyvyyttä ja haittaavat masennuksen hoidon onnistumista.

Lääkeyhtiö Servierin odotetaan tuovan Valdoxanin Suomen apteekkeihin vuoden 2009 aikana. (CS)