Uutinen

Adrenaliinikynien saatavuudessa edelleen ongelmia

23.07.2018 | 16:22

Teksti : ERJA ELO

Jaa artikkeli:

Osa aikuisille tarkoitetuista adrenaliinikynistä on loppu Suomen apteekeista, mutta korvaavaa valmistetta on edelleen saatavilla.

Adrenaliinia sisältävien autoinjektorien eli niin sanottujen adrenaliinikynien saatavuudessa on yhä ongelmia.

Aikuisille tarkoitettuja Epipen ja Jext -kyniä ei tällä hetkellä ole saatavilla Suomessa 300 mikrogramman vahvuutena. Kyseisistä lääkkeistä on muita vahvuuksia tarjolla.

Korvaavaa valmistetta, Emeradea, on saatavilla kaikkina vahvuuksina, ja siitä saa myös Kela-korvauksen.

– Emeradea on saanut kesäkuun alusta lähtien peruskorvattavana ja se on samanhintainen kuin Epipen, kertoo ylitarkastaja Minna Kurronen Fimeasta.

Apteekki auttaa saamaan uuden reseptin

Adrenaliini-autoinjektoreita käytetään ensiapuna välitöntä hoitoa vaativissa vaikeissa, äkillisissä ja henkeä uhkaavissa allergisissa reaktioissa.

Jos potilaalla on välitön tarve uudelle adrenaliini-autoinjektorille, eikä reseptissä olevaa valmistetta pystytä toimittamaan, apteekki voi auttaa hankkimaan lääkäriltä reseptin korvaavalle valmisteelle.

– Apteekki auttaa tarvittaessa, mutta näin loma-aikaan asian hoitamiseen kannattaa varata aikaa, muistuttaa Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltonen.

Ongelmia keväästä asti

Adrenaliinikynien saatavuusongelmat alkoivat Suomen apteekeissa maalis–huhtikuussa. Kurrosen mukaan kyse on globaalista saatavuusongelmasta, sillä Epipenin osalta on kyse adrenaliinikynään liittyvästä tuotantoviiveestä.

–Jextin toimituksissa ei ole häiriötä, mutta sen kysyntä on kasvanut ajoittain suureksi Epipenin saatavuusongelmien vuoksi, Minna Kurronen sanoo.

Myyntiluvanhaltijoilta saatujen tietojen perusteella näitä valmisteita saapuisi Suomeen elo–syyskuussa.