Uutinen

ADHD-lääkkeitä käyttää yhä useampi

05.05.2011 | 08:12

Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöiden (ADHD) hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden käyttäjien määrä on Suomessa lähes kolminkertaistunut viidessä vuodessa.

ADHD-lääkkeiden käyttäjämäärät ovat nousseet jatkuvasti vuodesta 2004 lähtien, jolloin pitkävaikutteinen metyylifenidaatti sai Kela-korvattavuuden. Viime vuonna niitä käytti lähes kolminkertainen määrä vuoteen 2005 verrattuna.

ADHD-lääkkeiden laillisen käytön huomattava kasvu on Tanskassa ja Yhdysvalloissa lisännyt myös lääkkeiden väärinkäyttöä.

Suomessa ADHD-lääkkeitä ostetaan laittomasti ainakin internetin kautta, sillä tullin mukaan metyylifenidaattia on takavarikoitu vuodesta 2003 alkaen joka vuosi.

Metyylifenidaattia hankitaan päihtymistarkoitukseen, koska se aiheuttaa hallusinaatioita ja euforiaa. Opiskelijoiden keskuudessa aine on suosittu, koska se lisää keskittymiskykyä ja auttaa pysymään hereillä.

Euroopan lääkeviraston EMA:n ohjeistuksen mukaan ADHD-lääkkeitä tulisi käyttää vain erikoislääkärin valvonnassa yli 6-vuotiaille, jos muu hoito ei riitä. Yli vuoden mittaisessa käytössä tulisi pitää taukoja, sillä pitkäaikaiskäytöstä ei ole tarpeeksi tietoa. (EM-MS)

Lue aiheesta lisää perjantaina ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.