Uutinen

ADHD-lääkkeen pitkäaikaista käyttöä tulisi välttää

27.01.2009 | 16:18

Euroopan lääkevirasto EMEA on päättänyt, että metyylifenidaattia sisältäviä valmisteita voidaan jatkossakin käyttää yli kuusivuotiaiden lasten ja nuorten aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön eli ADHD:n hoitoon, kertoo Lääkelaitos.

Metyylifenidaatin pitkäaikaiskäytöstä on kuitenkin niukasti tietoa. Siksi lääkärin tulisi keskeyttää metyylifenidaattihoito vähintään kerran vuodessa ja selvittää, onko lääkehoidon jatkaminen välttämätöntä.
EMEA suosittelee eri metyylifenidaattivalmisteiden tuotetietojen yhdenmukaistamista EU:n sisällä, jotta niiden turvallinen käyttö voidaan taata.

Ennen hoidon aloittamista tulisi selvittää, onko potilaalla tai hänen sukulaisillaan esiintynyt sydän- ja verenkiertoelimistön ongelmia. Mikäli näitä ongelmia on esiintynyt, ei potilasta tulisi hoitaa ilman erikoislääkärin arviota.

Hoidon aikana tulisi seurata säännöllisesti verenpainetta ja sykettä. Mahdolliset poikkeavuudet tulisi tutkia välittömästi. Lisäksi potilaan pituutta ja painoa tulisi seurata metyylifenidaattihoidon aikana.

Metyylifenidaatin käyttö saattaa aiheuttaa tai pahentaa psyykkisiä haittoja kuten masentuneisuutta, itsetuhoisuutta, vihamielisyyttä, psykoosia ja maniaa. Ennen hoitoa ja hoidon aikana potilaita tulisi seurata näiden haittojen suhteen.

Suomessa on käytössä kolme metyylifenidaattia sisältävää valmistetta: Concerta ja Equasym Retard sekä erityisluvalla toimitettava Ritalin. Lääkettä käytetään ADHD:n hoidossa osana laaja-alaista hoito-ohjelmaa, johon tavallisesti kuuluu psykologisia, kasvatuksellisia ja sosiaalisia toimenpiteitä. (VE)