Uutinen

Actos:ta ei vedetä markkinoilta

22.07.2011 | 10:52

EMA:n mukaan pioglitatsonia sisältävät lääkkeet (Suomessa myynnissä  Actos ja Competact) ovat yhä pätevä hoitovaihtoehto osalle tyypin 2 diabetesta sairastaville.

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääkevalmistekomitea (CHMP) on saanut valmiiksi tyypin 2 diabeteslääke pioglitatsonia koskevan turvallisuusarvioinnin. Viranomainen suosittelee uusia kontraindikaatioita ja varoituksia pioglitatsonille, jotta tietyissä käyttäjäryhmissä ilmennyttä vähäistä virtsarakkosyöpäriskiä saataisiin pienennettyä.

CHMP:n mukaan pioglitatsonia ei pidä määrätä henkilöille jotka sairastavat tai ovat sairastaneet virtsarakkosyöpää. Lääkäreitä neuvotaan selvittämään potilaan riskitekijät ennen pioglitatsonilääkityksen aloittamista. Lääkityksen hyötyjä ja haittoja on erityisesti punnittava iäkkäillä potilailla.

Lääkäreitä kehotetaan myös uudelleenarvioimaan pioglitatsonihoitoa 3–6 kuukauden kuluttua lääkityksen aloittamisesta, jotta pioglitatsonia käytettäisiin vain potilaille, jotka selvästi hyötyvät siitä ja joille muu lääkitys ei ole tehonnut.

CHMP päättää arvionsa toteamalla, että eri tutkimuksista saatu tieto todistaa pioglitatsonin jossain määrin lisäävän virtsarakkosyöpää. Erityisesti potilaat, jotka ovat käyttäneet lääkettä pitkään ja suurilla annoksilla ovat riskiryhmässä. Syöpäriskiä tullaan tutkimaan ja seuraamaan myös jatkossa.

Ranskassa ja Saksassa pioglitatsonia sisältävät lääkkeet vedettiin markkinoilta kesäkuussa virtsarakkosyöpäriskin takia.

Suomessa on myynnissä kaksi pioglitatsonivalmistetta, Actos ja Competact. Vuonna 2010 Kela-korvausta Actocsesta sai 10 661 henkilöä ja Competactista  2 925 (MS)