Uutinen

50 grammaa lihajalosteita päivässä lisää suolistosyövän riskiä

04.02.2020 | 10:09

Teksti : ERJA ELO

Syöpäjärjestöt muistuttaa Maailman syöpäpäivänä 4.2., että punaisen lihan syöminen lisää syöpäriskiä.

Syöpäjärjestöt suosittelee, että viikossa punaista lihaa ja lihavalmisteita syödään enintään puoli kiloa. Kasviksia kannattaa nauttia runsaasti.

Suolistosyöpä on Suomessa toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä. Vuosittain todetaan yli 3 000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1 200 henkeä vuodessa.

Punainen liha, johon lasketaan naudan, porsaan ja lampaan liha, nostaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 100 grammaa kohden.

Lihavalmisteiden kohdalla riski nousee 18 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 50 grammaa kohden. Lihavalmisteita ovat esimerkiksi makkarat ja kinkut.

FinRavinto-tutkimuksen mukaan suurin osa miehistä ja neljäsosa naisista syö yli puoli kiloa punaista lihaa ja lihavalmisteita viikossa.

Kasvikset suojaavat syövältä

Kasvisten käyttö pienentää syövän vaaraa monin eri tavoin.

- Kasvikset sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä ravintokuitua. Kasviksissa on myös erilaisia syövältä suojaavia yhdisteitä, jotka suojaavat soluja vaurioitumiselta. Kasvisten käyttöä tulisikin lisätä kaikin tavoin, sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö suosituksen mukaisesti.

Syöpähaaste-kilpailu alkaa

Euroopan komissio satsaa syövän kukistamiseen miljardi euroa vuosina 2021-2027. Suomi järjestää kansalaisille, tutkijoille ja yrityksille aloitekilpailun, jolla kerätään ideoita syövän ehkäisyyn, hoitoon ja potilaiden osallistamiseen.

Kilpailuun voi osallistua 23.2. mennessä. Kilpailu huipentuu finaaliin Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 16.3.