Uutinen

1 200 kuolee myrkytyksiin joka vuosi

19.10.2011 | 09:48

Myrkytyksiin kuolee Suomessa vuosittain noin 1 200 aikuista, eli neljä kertaa enemmän kuin liikenteessä. Lasten myrkytyskuolemat ovat harvinaisia.

Samaan aikaan kun aikuisten myrkytyskuolemat ovat viimeisten 30 vuoden aikana lisääntyneet, pikkulasten myrkytyskuolemat ovat lähes loppuneet. Viimeksi alle 5-vuotias kuoli myrkytykseen vuonna 2003.

 − Myrkytystietokeskukseen on opittu soittamaan nopeasti, kun lapsella epäillään myrkytystä, yleensä jo ennen oireiden ilmaantumista. Nopea ensiavun ohjeistus ja ohjaus oikeaan hoitopaikkaan ovat oleellisesti vaikuttaneet hyvään kehitykseen, kertoo 50 vuotta täyttävän Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Kalle Hoppu.

Lääkehiilen antaminen on tärkeä ensiapu monissa myrkytyksissä. Hoppu kehottaakin apteekkeja varmistamaan, että sitä on aina apteekin varastossa riittävästi.

Myös lisääntynyt tieto myrkyllisistä aineista, parantunut hoito sekä muun muassa turvakorkkien ja –pakkausten sekä monien vaarallisten aineiden poistuminen markkinoilta ovat vähentäneet lasten myrkytyskuolemia. Vielä 1950-luvulla lasten myrkytyskuolemat olivat yleisiä.

Valtaosa aikuisten myrkytyskuolemista liittyy päihteiden käyttöön tai itsemurhiin, joihin Myrkytystietokeskuksen toiminnalla on vaikea vaikuttaa.

HUSLABissa toimiva Myrkytystietokeskus on opastanut jo 50 vuoden ajan kansalaisia puhelimitse myrkytysten hoidossa. Vuosittain kyselyitä tulee noin 40 000, joista yli puolet koskee alle 6-vuotiaan lapsen myrkytysepäilyä.

50-vuotiasta Myrkytystietokeskusta juhlitaan tänään keskiviikkona Helsingissä tutkimus- ja opetuskeskus Biomedicumissa. (EK)