Apteekkari-lehti selvitti, mitä mieltä apteekkialaa parhaiten tuntevat professorit ovat... Lue lisää »

Myös apteekit voivat auttaa ylipainon kanssa kamppailevia. Lue lisää »

Nettiostamisen suosio vaikuttaa koko apteekkialaan, mutta erityisesti se nakertaa syrjä... Lue lisää »

Kohonneen verenpaineen hoitotavoitetta tiukennettiin henkilöillä, joiden sydäntautirisk... Lue lisää »

Fimea julkaisee lääkkeiden saatavuushäiriötietoja avoimena datana joulukuun alusta alka... Lue lisää »

Luontaista vain luottamus

     28.08.2014 14:28  ERJA ELO MARKKU OJALA

Terveysteknologia sopii valikoimaan, mutta monet muut lääkkeettömät tuotteet voivat nakertaa apteekin uskottavuutta.

Apteekin rooli terveydenhuollossa on ristiriitainen. Sen tulee olla luotettava toimija, joka ei saa lisätä myyntiä luomalla asiakkaille tarpeita. Samaan aikaan jokainen apteekki on kuitenkin liikeyritys, jonka kannattavuuteen vaikuttaa se, miten tarjolla oleva tuotevalikoima houkuttaa kuluttajia.

Apteekkien ammattieettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Pekka Louhialalla on tuotevalikoimasta selvä mielipide.

– Mitä tahansa apteekissa myydäänkin, tuotteet eivät saa olla ristiriidassa päätehtävän kanssa. En toivo, että apteekeissa luotaisiin tarpeita, joita ihmisellä ei ollut sisään tullessaan.

Toimitusjohtaja Kim Nummila Avainapteekkien Markkinointi Oy:stä vakuuttaa, että lähtökohtaisesti apteekeissa myydään tarpeeseen. Kuitenkin rajanveto tarpeiden luomisen ja kokonaisvaltaisen palvelun välillä voi olla vaikeaa.

– Miten palvellaan henkilöä, joka tulee hakemaan särkylääkettä alkavaan flunssaan? Myydäänkö pelkkä särkylääke vai ehdotetaanko muutakin flunssaoireiden lievittämiseen?

Louhiala on kokonaisvaltaisen palvelun kannalla.

– Jos potilas menee polvikivun takia lääkäriin, lääkäri tietysti tutkii ja hoitaa polven. Mutta jos potilas painaa 150 kiloa ja kolesteroliarvot ovat taivaissa, on potilaan etu, että lääkäri ottaa myös nämä asiat puheeksi.

Tarpeet haastavat imagon

Terveystoimittaja, FT, Ulla Järvi näkee kuluttajana suomalaiset apteekit ”aika monta astetta” uskottavampina terveystuotteiden myyjinä kuin tavalliset kaupat. Hän haluaa luottaa siihen, että farmasian ammattilaiset ovat valinneet apteekissa myytävät tuotteet huolellisesti. Aina näin ei ole. Uusia tuotteita ja tuotesarjoja tarjotaan apteekkeihin jatkuvasti, joten valikoimaan saattaa päätyä esimerkiksi sairauksien lääkkeettömiä tukihoitoja hatarin perustein, Nummila pahoittelee.

– Apteekkien pitäisi selvittää tarkemmin valmisteiden taustoja: onko niistä kliinisiä tutkimuksia ja minkä tasoisia ne ovat.

Apteekit ovat myyntipaikkana luotettavuudessa omassa lajissaan. On tärkeää, että tämä luottamus säilyy ja me voimme antaa puolueetonta tietoa.

Keskustelu kääntyy homeopaattisiin valmisteisiin. Mitä tehdään, kun asiakas haluaa esimerkiksi homeopaattisia tuotteita, joihin apteekissa suhtaudutaan kriittisesti. Miten sovitetaan yhteen asiakkaan tarpeet ja apteekin luotettava imago?

Nummila kertoo toimintatapojen muuttuneen paljon sitten 1990-luvun, jolloin hän aloitti apteekissa.

– Jos asiakas kysyi vähänkään eksoottisempaa luontaistuotteita, hänet lähetettiin pois. Sanoimme, että tuote voidaan toki tilata, mutta helpommin saatte sen luontaistuotekaupasta. Enää apteekeissa ei ole tähän varaa.

Pekka Louhiala huomauttaa, että apteekkien velvoite on varmistaa, ettei tuotteesta koidu terveydellistä haittaa asiakkaalle eikä valmiste esimerkiksi korvaa lääkärin määräämää hoitoa. Nummila vakuuttaa, että näin juuri apteekissa tehdään – tai ainakin yritetään, sillä on asiakkaan oma valinta, haluaako hän kertoa, mihin tuotetta käyttää.

Suomessa homeopaattisia valmisteita myy vain muutama apteekki. Farmasian ammattilaiset eivät suosittele homeopatiaa terveyden hoitoon, mutta ammattieettiset ohjeet neuvovat kunnioittamaan asiakkaan valintoja ja itsemääräämisoikeutta.

Nummila muistelee käyntiään Etelä-Saksassa Münchenin suurimmassa apteekissa, jonka viidestä kerroksesta ylimmäinen oli omistettu kokonaan homeopatialle.

– Apteekissa oli myynnissä noin 1 500 homeopaattista valmistetta, näiden lisäksi repertuaarissa oli 3 000 valmistetta, joita tehtiin asiakkaille tilauksesta. Suomalaisen proviisorin koulutuksella en olisi pystynyt tekemään sillä osastolla ollenkaan töitä.

Keskustelijat pohtivat huonoja esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun yritys irtautuu päätoimialastaan ja hakee lisämyyntiä muualta. Varoittavaksi esimerkiksi nousee Itella, jonka tapa myydä makeisia ja toimistotarvikkeita närkästyttää.

Keskustelijoiden mielestä apteekkien maine luotettavana ostopaikkana rapisee, jos se ottaa myyntiin esimerkiksi sokeripitoisia karkkeja tai epämääräisiä luontaistuotteita.

Kuka tulkitsee mittaustulokset?

Suuri kysymys on, mihin suuntaan palveluvalikoima muuttuu tulevaisuudessa.

Keskustelijat pitävät hyvänä, että apteekit ovat alkaneet tarjota terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä palveluita, kuten inhalaatiohoidon tarkistusta.

Ulla Järvi ehdottaa, että pienillä paikkakunnilla apteekkien yhteyteen perustettaisiin matalan kynnyksen terveyskioskeja.

– Terveydenhuollon palvelut keskittyvät, mutta apteekki on monessa pikku kirkonkylässäkin. Miksi kunnan terveydenhoitaja ei voisi mennä apteekkiin?

Avainapteekeissa on mietitty, pitäisikö niiden tarjota mittauspäiviä, jolloin asiakkaat voisivat testauttaa kolesterolinsa ja verensokerinsa.

– Tällaisten palveluiden suosio korreloi aika paljon paikkakunnan julkisen terveydenhuollon palvelutilanteen kanssa, Nummila toteaa.

Pekka Louhiala näkee apteekin tekemissä mittauksissa riskejä. On helppoa mitata verenpaine tai ottaa laboratoriokokeita, mutta kuka tulkitsee arvoja ja neuvoo asiakasta?

Ulla Järvi kyseenalaistaa sen, pitääkö ihmisen olla alati huolissaan kaikista arvoistansa. Hänestä mittausinto kertoo siitä, miten yhteiskunta luo ihmisille paineita pysyä terveenä, nuorena, työkykyisenä ja tuottavana kansalaisena.

– Paine on läsnä kaikessa mediassa. Jokainen haluaa luontaisesti olla mieluummin terve kuin sairas. Samaan aikaan terveyserot kasvavat. Olisiko niiden kaventaminen yksi apteekin tehtävistä tulevaisuudessa?

Järvi huomauttaa, että apteekit palvelevat jo nyt kaikkea kansaa rikkaista köyhiin.

– Esimerkiksi reseptilääkkeitä jätetään paljon hakematta köyhyyden takia. Apteekeissa tämä nähdään, joten olisiko tässä paikka apteekin ja terveydenhuollon vuoropuhelulle auttaa ihmisiä ottamaan edes välttämättömimmät lääkkeensä?

Hoito muuttuu neuvottelevammaksi

Keskustelijat uskovat, että suomalainen apteekki on 20 vuoden kuluttua erilainen kuin nykyään. Terveysteknologia valtaa alaa, lääkevalmisteiden muoto muuttuu ja immunologisten lääkkeiden osuus kasvaa.

– Olemme menossa entistä räätälöidympiin lääkehoitoihin. Mutta minkälaisia mittauksia ja laitteita apteekeista tulevaisuudessa tarjotaan? Miten vastuuta jaetaan apteekkien ja muun terveydenhuollon välillä, Nummila pohtii.

Pekka Louhiala uskoo terveysteknologian tulevan, mutta toppuuttelee personoituun lääkehoitoon liittyvää hypeä, joka on ollut pinnalla 2000-luvun alusta lähtien.

– Olen toiminut lääkärinä 30 vuotta, enkä näe tulevaisuudessa mitään dramaattista muutosta. Ihmiset oireilevat 20 vuoden kuluttua samalla tavalla kuin nyt tai 2000 vuotta sitten.

Ulla Järvi uskoo terveydenhoidon muuttuvan neuvottelevammaksi, koska internetin terveystieto tekee potilaista entistä valistuneempia. Hoitopäätöksestä vastaavat silti terveydenhuollon ammattilaiset.

Louhiala nyökkää.

– Google on lopulta vain hienostunut versio Kodin Lääkärikirjasta. Tulevaisuudessakin tarvitaan lääkäreitä vahvistamaan tai kumoamaan diagnoosi ja farmasian ammattilaisia toimittamaan lääkkeitä.


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.


Farmasian järjestöt kaipaavat yli vaalien ulottuvia visioita

14.11.2018 15:00 ERJA ELO

Järjestöjen mukaan apteekkialaa pitää uudistaa, mutta Ruotsin virheitä ei kannata toistaa. Lue lisää


Lääkkeiden saanti Suomeen muiden armoilla

16.04.2018 10:40 ERJA ELO

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet merkittävästi, ja ilmiö saattaa jopa pahentua. Lue lisää


Asiantuntijat: Antibioottien määräämistä aletaan seurata jossain vaiheessa Suomessakin

19.02.2018 10:40 ERJA ELO

Asiantuntijat ovat eri mieltä siitä, voidaanko kehittyvällä diagnostiikalla vähentää antibioottikuur... Lue lisää


Ylilääkäri: Kuuri loppuun -kehotuksesta tulee luopua

19.02.2018 09:49 ERJA ELO

On paljon tärkeämpää ottaa antibiootit säännöllisesti varsinkin hoidon alkuvaiheessa, toteaa HYKS:n ... Lue lisää


Digilääkäri ottaa vastaan apteekin tiloissa

23.10.2017 10:00 ERJA ELO

Noin viidessätoista apteekissa toimii etälääkärin vastaanotto. Palvelun yleistyminen riippuu paljon ... Lue lisää


Lähes kaikki reseptit ovat sähköisiä – loputkin 1,3 prosenttia sähköistetään apteekeissa

07.06.2017 08:40 ERJA ELO

Apteekit sähköistävät lääkemääräyksiä yhä päiväittäin. Miten poikkeustilanteita saataisiin vähennett... Lue lisää


Pärjääkö ikäihminen digitalisoituvien apteekkipalvelujen kanssa?

17.05.2017 10:45 ERJA ELO

Digitaalisten palveluiden ulkopuolelle jää paljon ihmisiä. Miten apteekkipalvelut turvataan jatkossa... Lue lisää


Kuluttajaliitto ja Fimea: ”Hyvä että apteekit pohtivat valikoimaansa”

09.02.2017 10:40 ERJA ELO

Apteekkariliiton laatima ohjeistus tuote- ja palveluvalikoimasta saa kehuja sidosryhmiltä. Lue lisää


Kansanedustajat kehittäisivät apteekkijärjestelmää maltillisesti

15.12.2016 14:52 ERJA ELO

Vimma apteekkitoiminnan vapauttamiseksi hämmentää kansanedustajia. Lue lisää


Jo tuhansia rokotettu apteekeissa – THL suhtautuu myönteisesti

31.10.2016 08:55 ERJA ELO

Jo kymmenet tuhannet suomalaiset ovat saaneet rokotuksen apteekissaan. Lue lisää


Itselääkityksen uudet ohjeet lyhentävät jonoja terveyskeskuksissa

02.06.2016 10:24 ERJA ELO

Tehokas itsehoito vähentäisi tarpeettomia päivystyskäyntejä, jolloin hoito voitaisiin kohdentaa pare... Lue lisää


Miltä näyttää sote-uudistus toimittajien silmin?

25.04.2016 15:34 ERJA ELO

Konkaritoimittajat uskovat poliitikkojen vievän sote-uudistuksen läpi tällä vaalikaudella vaikka väk... Lue lisää


Lääkehoitojen järkeistämisestä avain lääkesäästöihin?

15.02.2016 09:18 ERJA ELO

Fimean mukaan lääkehoidon arviointi voitaisiin tehdä tänä vuonna jo 10 000 potilaalle. Lue lisää


Mistä saadaan 150 miljoonaa euroa lääkekorvaussäästöjä?

22.01.2016 09:30 ERJA ELO

Tänä vuonna väliaikaiskeinoin toteutettava 25 miljoonan euron säästö antaa esimakua siitä, kuinka va... Lue lisää


Onnistunut kriisiviestintä vaatii myös some-osaamista

29.10.2015 12:03 ERJA ELO

Kriisitilanteessa täytyy nopeasti ymmärtää, minkä teemojen ympärille keskustelut somessa organisoitu... Lue lisää


D-vitamiinin tarve jakaa asiantuntijat

22.09.2015 09:34 ERJA ELO

Asiantuntijat kiistelevät D-vitamiinin määrästä. Apteekeissa farmasian ammattilaiset kohtaava hämmen... Lue lisää


Toiveena tiivis yhteistyö sairaala- ja avoapteekkien välille

15.06.2015 09:23 ERJA ELO

Avoapteekkien ja sairaala-apteekkien kannattaisi yhdistää voimansa. Lue lisää


Itsehoidon keinot ja valikoima kasvavat

09.04.2015 09:44 ERJA ELO

Tulevaisuudessa apteekista ei haeta lääkettä, vaan ratkaisuja ongelmaan. Lue lisää


Sote lisää yhteistyötä

05.02.2015 12:37 ERJA ELO

Lääkäriliiton, Apteekkariliiton ja Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajat kannattavat farmasian ja muun... Lue lisää


Lääkkeet pysyvät apteekissa

18.12.2014 12:34 ERJA ELO

Apteekkarilehti järjesti eduskuntavaalien alla vaalitentin, jossa keskusteltiin apteekkien tulevaisu... Lue lisää


Rikollisuus leviää lääkealalle

30.10.2014 13:25 ERJA ELO

Lääkeväärennökset yleistyvät; Miten vastata lisääntyvään lääkealan rikollisuuteen? Lue lisää


Luontaista vain luottamus

28.08.2014 14:28 ERJA ELO

Apteekkien palveluvalikoima muuttuu tulevaisuudessa. Millaisia muutoksia on odotettavissa? Lue lisää


Mitä soten jälkeen?

05.06.2014 15:23 ERJA ELO

Sote-uudistus puhututtaa ja mietityttää. Lue lisää


Mureneeko kivijalka?

27.03.2014 15:38 ERJA ELO

Verkkokauppa kiihtyy; Miten kaupan pitäisi uudistaa liiketoimintaansa ja miten kivijalkakauppa muutt... Lue lisää


Johda kokemusta

30.01.2014 16:07 INKERI HALONEN

Palvellaanko apteekissa asiakasta? Entä kuka johtaa asiakastyötä? Lue lisää