Podcast

Sivuvaikutuksia

09.06.2022 | 09:14

Jaa artikkeli:

Apteekkariliiton tuottamassa podcast-sarjassa liiton yhteiskuntasuhdejohtaja Touko Aalto keskustelee lääkealan kiinnostavista ja ajankohtaisista teemoista vieraidensa kanssa.

Jakso 4. Miten kilpailu toimii apteekkialalla?

Vieraana kilpailuoikeuden asiantuntija, professori Petri Kuoppamäki Aalto-yliopistosta. Osa hänen aiemmin ehdottamistaan apteekkialaa koskevista muutoksista on jo tehty: Suomeen on perustettu paljon lisää apteekkeja ja apteekit voivat nykyään kilpailla itsehoitolääkkeiden hinnoilla. Mutta riittääkö se?

Kuoppamäki pohtii kilpailun näkökulmasta apteekkien lukumäärää, itsehoitolääkkeiden hintoja, apteekkien omistajuutta, sijainnin sääntelyä ja sitä, miten sääntelyn vapauttamisesta on seurannut Suomen naapurimaissa.

Hänen mukaansa suomalaisessa apteekkijärjestelmässä paljon hyvin toimivia asioita, joita ei kannata lähteä muuttamaan vai muuttamisen ilosta.

Jakso 3. Lääkeneuvonta säästää liki miljardi euroa vuodessa

Usein väitetään, että apteekit ovat pelkkiä lääkkeiden jakelijoita, mutta tutkitusti niiden antama neuvonta säästää muun terveydenhuollon kuluja liki miljardi euroa vuodessa. 

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen oikoo tässä podcast-jaksossa muitakin apteekkialaan liittyviä väärinymmärryksiä.

Lääkehoidon neuvonta ja siihen sitouttaminen kuuluvat apteekkien keskeisiin tehtäviin Suomessa. Apteekkien työllä on suuri merkitys, sillä Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että maailmassa jopa puolet lääkehoidoista ei toteudu lääkärin tarkoittamalla tavalla.

Jakso 2. Ovatko kaikki apteekkarit hyvätuloisia?

Lenita Jokinen oli 38-vuotiaana Suomen nuorin apteekkari. Hän kertoo, miten sai oman apteekin ja millaista on työskennellä pienessä apteekissa 70-luvulla rakennetussa lähiössä Turussa.

Julkisuudessa elää sitkeästi mielikuva, että kaikki apteekkarit ovat valtavan hyvätuloisia.

– Totuus on, että moni uraansa aloittava apteekkari ei pysty nostamaan itselleen edes proviisorin palkkaa, Jokinen sanoo.

Hän kertoo, että verotiedoissa näkyvät tulot eivät ole vertailukelpoisia palkansaajan tuloihin, sillä apteekin ja apteekkarin tuloja ei eroteta toisistaan. Suurelta näyttävistä tuloista iso osa menee lainojen maksuun ja investointeihin.

 

Jakso 1. Apteekki vähentää muun terveydenhuollon kuormaa

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kertoo, kuinka apteekkien ja terveyskeskusten yhteistyö saadaan toimimaan potilaan parhaaksi ja mikä arvo apteekkien antamalla terveysneuvonnalla on muulle terveydenhuollolle.

Kiminkinen paljastaa oman reseptinsä siihen, miten terveysneuvot menevät perille kansankielellä. Hänen mukaansa tieteellä ei ole merkitystä, jos sitä ei popularisoida ja jos tietoa vastaanottavassa päässä ei tapahdu mitään. Hän tarjoaa myös suorasanaisen terveysvinkin ikääntyville miehille.