Podcast

Apteekin hyllyltä – kausi 6

11.05.2023 | 07:00

Apteekin hyllyltä -podcast puhaltelee jälleen pölyjä apteekin hyllyiltä. Uuden kauden 8. jaksossa puhutaan siitä, mistä muistisairauden merkit voi tunnistaa apteekkityössä. Entä kuinka tämän herkän asian voi ottaa puheeksi asiakkaan ja omaisen kanssa?

Apteekin hyllyltä on apteekki- ja lääkealan ensimmäinen podcast, joka pitää farmasian ammattilaiset ajan tasalla alan kehityksestä ja nimensä mukaisesti puhaltaa pölyt apteekin hyllyltä.

Podcastin juontajat Johanna Hakamäki ja Laura Rinta-Jouppi ovat taustaltaan farmaseutteja ja apteekkialan markkinoinnin ammattilaisia, joilla on kokemusta niin apteekkityöstä kuin apteekkien sparraamisessa digiajassa.

Jakso 8: Muistisairas apteekissa 

Muistisairaus voi yllättää hiljaa hiipien. Mistä muistisairauden merkit voi tunnistaa apteekkityössä? Entä kuinka tämän herkän asian voi ottaa puheeksi asiakkaan ja omaisen kanssa? Käymme läpi myös miten varhaisen Alzheimerin taudin hoitoa voi tukea ruokavaliolla.

Jakson asiantuntijoina ovat muistikoordinaattori Paula Tolppanen ja Nutricialta Toni Alsila. Jakso on toteutettu kaupallinessa yhteistyössä Nutrician kanssa.

Jakso 7: Ammattiylpeyttä ja inspiraatiota – mitä kuulijat kertovat?

Jaksossa vastataan kuulijoiden yleisimpiin kysymyksiin ja palautteisiin Apteekin hyllyltä -podcastista. Mikä on yllättänyt podcastia tehdessä? Mikä on ollut haastavinta, kun lähtee luomaan kokonaan uutta? Luvassa on myös hauskoja muistoja äänityksistä ja podcastin vieraiden kertomista tarinoista.

Äänessä ovat podcastin juontajat ja farmaseutit Johanna Hakamäki ja Laura Rinta-Jouppi. 

Jakso 6: Miksi apteekin itsehoitoneuvonnalla on merkitystä nyt ja tulevaisuudessa?

Jaksossa keskustellaan apteekin itsehoitoneuvonnasta. Vieraana on apteekkari ja intohimoinen apteekin itsehoidon kehittäjä Kirsi Pietilä.

Jaksossa kuullaan, miksi apteekin itsehoitoneuvonnalla on merkitystä nyt ja tulevaisuudessa. Sekin selviää, kuinka asiakkaan tarpeet voi selvittää muutamalla kysymyksellä.

Lisäksi kuullaan Kirsin uratarinaa yliopistolta apteekkariksi ja apteekkialan kehittäjäksi sekä vinkkejä oppilaiden perehdytykseen.

Jakso 5: Tukea vai tunkeilua? Intiimiasiat apteekissa

Jaksossa keskustellaan intiimiasioista apteekkityössä. Miten aloittaa keskustelu asiakkaan kanssa, jos aihe tuntuu itsestä kiusalliselta? Entä asian kääntöpuoli: mitä vastata rivouksia ehdottelevalle asiakkaalle?

Jaksossa kuullaan myös esimerkkejä apteekissa eteen tulevista asiakastapauksista sekä lääkkeiden ja sairauksien vaikutuksista seksuaaliterveyteen. Asiantuntijana jaksossa on seksuaaliterapeutti Mari Päiväniemi

Jakso 4: Maitohappobakteerit – mitä voi sanoa, mitä ei?

Jaksossa keskustellaan maitohappobakteereista: Mitä voi sanoa, mitä ei ja miten toimia apteekissa hyllytyksen ja markkinoinnin suhteen? Mitkä ovat toistuvia maitohappobakteereihin liittyviä kysymyksiä, joihin apteekkilaisen olisi hyvä osata vastata?

Jaksossa on vieraana BioGaian toimitusjohtaja Minna Tähtinen. Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä BioGaian kanssa.

Jakso 3: Mitä apteekkilaisen on hyvä tietää vajaaravitsemuksesta?

Vajaaravitsemus tarkoittaa tilanteeseen nähden riittämätöntä ravitsemusta, ja tila voi syntyä iästä riippumatta esimerkiksi yksipuolisen ruokavalion, leikkauksen tai toipilasajan seurauksena. 

Jakso kertoo perusteet vajaaravitsemuksesta ja antaa vinkkejä apteekin asiakaspalveluun.

Asiantuntijana jaksossa on Carina Kronberg-Kippilä Nutricialta. Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Nutrician kanssa.

Jakso 2: Miksi farmaseutti ei paina nappia?

Jaksossa tartutaan kuulijakysymykseen ja pohditaan apteekin asiakaspalvelua apteekkarin, asiakkaan ja työntekijän näkökulmasta. Entä miten muuttunut maailmantilanne, kuten yleinen huoli ja lääkkeiden saatavuushäiriöt muuttavat myös asiakaspalvelua ja asiantuntijatyötä nyt ja tulevaisuudessa?

Jaksossa käsitellään myös johtamista ja työn tehokkuuden ja laadun mittaamista. 

Jakso 1: Suomen ensimmäinen villasukka-apteekki

Miten apteekin liiketoimintaa ja yhteisöllisyyttä voi kehittää luovien menetelmien avulla? Entä miten taide ja talous liittyvät yhteen? Jaksossa ovat vieraana apteekkari Suvi Savolainen Lapinjärven apteekista ja kuvataiteilija Ville Huhtanen

Jaksossa kurkistetaan erilaisiin luoviin menetelmiin esimerkiksi apteekkarin identiteetin, apteekin arvojen, työilmapiirin ja asiakkaiden sitoutumisen kehittämisessä. Miten kokeileminen ja jopa hetkittäinen epämukavuuden tunne synnytti yhteenkuuluvuutta ja uudenlaista merkitystä apteekkityöhön?

Podcastin viidennen kauden jaksot löydät täältä.

Aiempia kausia pääset kuuntelemaan täältä