Podcast

Apteekin hyllyltä – kausi 5

15.12.2022 | 07:20

Millaista on farmasian opiskelu vieraalla kielellä? Ja millaisia työmahdollisuuksia farmasian ammattilaiselle on Pohjoismaissa?

Apteekin hyllyltä -podcastissa juontajat Johanna Hakamäki ja Laura Rinta-Jouppi vieraineen ruotivat apteekkialan ajankohtaisia kysymyksiä torstaisin ilmestyvissä jaksoissa. Kauden viimeisessä jaksossa puhutaan opiskelusta ja työskentelystä ulkomailla.

Jakso 10: Farmasian opiskelu vieraalla kielellä ja työmahdollisuudet Pohjoismaissa 

Roosa oli kätilöopintojen harjoittelussa sairaalassa, kun työskentely innostuneen osastofarmaseutin kanssa muutti tulevaisuuden suunnitelmat päälaelleen. Kätilöopinnot saivat jäädä, kun farmasia vei mennessään.

Jaksossa tulee esiin kokemuksia vieraalla kielellä opiskelusta ja harjoittelupaikan hakemisesta ulkomailta. Lisäksi kuulet millainen on norjalainen mentaliteetti ja mikä yllätti Roosan apteekin asiakaspalvelussa? 
 

Jakso 9: Kaikilla se on mielessä ja niin monelle haave vain – levollinen uni

Lisää varmuutta unihäiriöistä kärsivien asiakkaiden palvelemiseen. Jaksossa käydää läpi:

  • Minkälaisia yleisimmät unihäiriöt ovat ja mihin ne voivat pahimmillaan johtaa?
  • Mitä kysymyksiä asiakkaalle voisi esittää, jotta saisi selville asiakkaan tarpeet? 
  • Mitkä ovat toistuvia univaikeuksiin  liittyviä kysymyksiä, joihin apteekkilaisen olisi hyvä osata vastata?
  • Miten omilla toimilla voi edistää hyvää unen laatua ja ehkäistä uniongelmien syntyä?
  • Lyhyt muistilista unihäiriöiden kanssa painivan asiakkaan palvelemiseen.

Vieraana jaksossa on Mikko Laiho. Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Sana Pharma Medical Oy: kanssa

Jakso 8: Tulipalojen sammuttelusta selkeisiin suuntaviivoihin: kehitä apteekin toimintaa strategian avulla

Apteekin kiireisessä arjessa voi helposti ajautua hoitamaan vain eteen tupsahtavia tehtäviä. Silloin ei välttämättä tule pohdittua apteekin lyhyen tai pitkän tähtäimen suunnitelmia. Jaksossa muutosvalmentaja Leena Lepistö ja juontajat Laura Rinta-Jouppi ja Johanna Hakamäki jakavat vinkkejä apteekin selkeän strategian luomiseen.

Jaksossa selviää, mitä hyötyä strategiasta on ja miksi se kannattaa tehdä. Ja miksi henkilökunta kannattaa ottaa mukaan strategian tekemiseen. Samalla selviää sekin, mitä strategia ei ole.

Jakso 7: “Olikohan mun apteekkiurani tässä jos tää on tämmöstä”. Syitä ja ratkaisuja töissä pelkäämiseen. 

Jaksossa käydään läpi tilanteita, jotka voivat synnyttää pelon tunnetta työpaikalla. Juontajat Johanna Hakamäki ja Laura Rinta-Jouppi kertovat omista kokemuksistaan, jakavat kuulijoiden tarinoita ja pohtivat ratkaisuehdotuksia töissä pelkäämiseen.

Jakso 6: Rölli ja muut työtehtävät Tamrolla

Kaikki apteekkilaiset tietävät, että Tamro toimittaa tavaraa apteekkeihin, mutta mitä kaikkea muuta Tamro tekee. Jaksossa kurkistetaan Tamron työhön Jori Pisilän ja Lauran Ahosen tarinoiden myötä.

Luvassa on muun muassa yllättäviä tarinoita asevarikolta ja Röllin seikkailuista apteekissa.

Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä Tamron kanssa.

Jakso 5: Riskialttiimpi yrittäjyys vs “järkevä” palkkatyö – vai molemmat?

Millaista on olla yrittäjä apteekkialalla? Miten päädyimme yrittäjiksi ja miten aloitimme yrittämisen? Jaksossa keskustelevat podcastin juontajat: yrittäjät ja farmaseutit Johanna Hakamäki ja Laura Rinta-Jouppi.

Jaksossa kuullaan, miten Hakamäki ja Rinta-Jouppi päätyivät yrittäjiksi ja millaisia ovat yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet. Myös siitä puhutaan, kenelle yrittäjyys sopii. Luvassa on myös vinkkejä uudelle yrittäjälle.

Jakso 4: Apteekin tilasuunnittelu 

Jaksossa keskustellaan apteekin tila- ja kalustesuunnittelun ammattilaisten Jukka Jokisen ja Heikki Konun kanssa toimivan apteekin peruspilareista. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon kun apteekin liiketilaa suunnitellaan? Lisäksi jaksossa tulee esiin Apua Apteekkarille -palvelu, jonka avulla apteekin kokonaisvaltainen kehittäminen onnistuu usean osaajan voimin.
 

Jakso 3: Mistä syntyy apteekkityön suola?

Keskustelun aiheena on apteekkityössä viihtyminen. Mikä ruokkii työssä jaksamista ja työmotivaatiota? Miten apteekista tehdään "toinen koti"? Miten alan konkari on rakentanut omasta työstään mielekkään vaihtamatta työpaikkaa?

Vieraana on pitkän linjan farmaseutti Sanna. Hänen kanssaan pohditaan myös sitä, mitä hyvää pienellä paikkakunnalla työskentelyssä on ja miten hän kehittäisi apteekkityötä.

Jakso 2: Voiko apteekissa olla luova?

Luovuus koskettaa myös apteekkilaisia, vaikkei sitä tule välttämättä ajatelleeksi työarjen vilskeessä. Luovuudesta on hyötyä esimerkiksi asiakaspalvelussa, ongelmanratkaisussa ja uuden kehittämisessä.

Jaksossa käydään läpi esimerkkejä siitä, miten luovuus ilmenee apteekin arjessa. Lisäksi annetaan ideoita kekseliäistä käytännöistä, joita apteekeissa on käytössä. 

Jakso 1: Sammuvatko apteekin mainosvalot maaseudulla?

Hakamäki ja Rinta-Jouppi keskustelevat apteekkari Anna Maija Kämäläisen kanssa maaseutuapteekkien tilasta ja siirtymästä proviisorista apteekkariksi. Energinen Kämäläinen kannustaa tuumailun sijaan tarttumaan rohkeasti toimeen.