Blogi

Turvallinen lääkehoito on jokaisen äidin ja lapsen oikeus

17.09.2021 | 08:25

Teksti : Elina Hanslian

Jaa artikkeli:

Lääkkeiden turvallisuus herättää huolta erityisesti raskauden ja imetyksen aikana ja silloin, kun on tarve lääkitä pientä lasta. Tiesithän, että apteekin ammattilaiselta saat terveys- ja lääkeneuvontaa ilman ajanvarausta, muistuttaa Apteekkariliiton asiantuntijafarmaseutti Elina Hanslian.

LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖ raskauden aikana ja pienellä lapsella on herkkä aihe, joka voi herättää pelkoa.

Äidin sairauden tai oireen hyvä hoito, ja siten äidin hyvinvoinnista huolehtiminen on keino turvata sikiön kasvua ja hyvinvointia. On myös tilanteita, kuten kipu ja korkea kuume, joissa lapsen lääkitseminen on välttämätöntä. 

Netistä löytyy paljon tietoa lääkkeistä ja eri valmisteiden turvallisuudesta. Tietotulvassa voi olla vaikeaa punnita tiedon luotettavuutta saatikka itse löytää sopivin ja tehokkain valmiste. 

Apteekissa lääkeasioissa palvelee aina terveydenhuollon ammattihenkilö, farmaseutti tai proviisori. Hän perustaa neuvonsa tutkittuun tietoon, virallisiin hoitosuosituksiin ja hyödyntää työssään vain luotettavia terveydenhuollon tietokantoja.

LÄÄKKEIDEN JA RAVINTOLISIEN soveltuvuus raskauden ja imetyksen aikaiseen käyttöön tulee aina varmistaa. Tarpeetonta lääkkeiden käyttöä on kuitenkin vältettävä. Joskus sopivin on lääkkeetön hoitomuoto. Yöllinen närästysoire voi esimerkiksi lievittyä sängyn päätyä kohottamalla ja ruokailun rytmittämisellä niin, ettei iltapala ole liian raskas. 

Apteekin tehtäviin kuuluu varmistaa lääkkeiden oikea ja turvallinen käyttö. Oikea annos on erityisen tärkeää tarkistaa pienten lasten lääkehoidossa, koska annosohje lasketaan usein tarkasti lapsen ajantasaisen painon perusteella. Tästä syystä apteekki tarkistaa aina lapsen reseptin annostuksen.

Jokaisella on oikeus turvalliseen lääkehoitoon. Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään 17.9. ja tänä vuonna teemana on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus. Otathan raskauden tai imetyksen puheeksi apteekissa – autamme mielellämme!


Kirjoittaja on Apteekkariliiton asiantuntijafarmaseutti ja proviisoriopiskelija.