Blogi

Taustamusiikin käyttö apteekeissa on kasvussa

28.09.2020 | 09:20

Teksti : TIMO AHOKANTO

Jaa artikkeli:

Taustamusiikin käyttö apteekeissa on kasvussa. Yhä useampi apteekkari on huomannut, että taustamusiikki auttaa rakentamaan hallitun äänimaailman, joka parantaa tunnelmaa niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin mielestä.

Taustamusiikkiin liittyy kuitenkin edelleen useita myyttejä: yksi suurimmista on se, että musiikin tulisi soida kovaa, jotta sillä olisi vaikutusta. Asia ei kuitenkaan ole näin – hiljaisella äänenvoimakkuudella soivan musiikin positiivinen vaikutus on yhtä suuri kuin kovemmalla soivan.

TUTKIMME TAMMIKUUSSA 2020 yhdessä helsinkiläisen Kontulankaaren apteekin ja tutkimusyritys VibeVisionin kanssa, miten taustamusiikki ja äänimaisema vaikuttavat apteekin asiakaskokemukseen.

Tutkimus kesti kuukauden ajan, jolloin osan aikaa apteekissa soi taustamusiikki ja osan aikaa ei. Tutkimuksessa vertailtiin asiakkaiden kokemuksia ja äänimaiseman herättämiä tunteita asioinnin aikana, sekä taustamusiikin soidessa että silloin, kun musiikki ei soinut.

– Pidän viihtyvyyttä tärkeänä ja rauhallinen taustamusiikki auttaa siinä sekä asiakkaita että henkilökuntaa. Työntekokin on mukavampaa, kun äänimaailmassa kuuluu muutakin kuin koneiden ja laitteiden ääniä ja yleistä hälinää, kuvaa Kontulankaaren apteekin johtava proviisori Minna Lähdevuori suhdettaan taustamusiikkiin ennen tutkimusta.

APTEEKISSA SOITETTAVA musiikki valittiin huolella. Se kannatti: taustamusiikki paransi asiakaskokemusta ja piristi työntekijöiden päiviä.

– Tutkimuksen ja taustamusiikin kokeilun myötä meillä muutkin ovat huomanneet, että musiikki ei ole häiriöksi, vaan päinvastoin. Toki tämä edellytti sitä, että musiikin valintaan kiinnitettiin huomiota ja oikeaa äänenvoimakkuutta kuunneltiin herkällä korvalla, kertoo Minna Lähdevuori.

Tutkimuksen tärkein tulos olikin, että asiakkaiden tuntema rauhallisuuden kokemus kasvoi, kun musiikki soi. Ja mitä enemmän asiakas piti äänimaisemasta, sen parempi vaikutus sillä oli asiakaskokemukseen.

– Vinkkini apteekkareille ja proviisoreille on, että kannattaa uskaltaa ajatella myös musiikkiasioita uudella ja erilaisella tavalla. Suosittelen taustamusiikin käyttöönottoa – se tekee odotushetkistä ja työnteosta mukavampaa. Ja pahimmassa tapauksessa, jos näyttää, että se häiritsee asiakkaita, musiikin saa aina pois päältä.

Lue lisää tutkimuksesta ja Kontulankaaren apteekin johtavan proviisori Minna Lähdevuoren kokemuksista taustamusiikin valinnasta.

Haluatko kuulla lisää siitä, miten otat taustamusiikin käyttöön apteekissasi?

Autamme oikean musiikkiluvan ja taustamusiikkipalvelun valinnassa ja jaamme mielellämme parhaita käytäntöjä apteekin taustamusiikkiin liittyen.

Kirjoittaja on GT Musiikkilupien myyntijohtaja.

***

Kumppaniblogi on Apteekkari.fin maksullista ilmoitussisältöä.