Blogi

Omistajat ohjaavat apteekkien kehitystä

04.10.2018 | 08:30

Teksti : ELINA AALTONEN

Vierailin viime viikolla Virossa paikallisen proviisoriseuran seminaarissa.

Viron apteekkialan tilanne on mielenkiintoinen. Apteekit palautetaan proviisoreiden enemmistöomistukseen huhtikuussa 2020, koska ne ovat kehittyneet päättäjien mielestä liian kaupallisiksi.

Tunnustelin naapurimaan kollegojen tunnelmia muutoksen lähestyessä. Virossa apteekkeja on paljon, farmaseuttisesta henkilöstöstä on pulaa ja proviisoreilla erinomainen työtilanne.

Enemmistö proviisoreista kuitenkin kannattaa tulevaa lakimuutosta. Miksi?

Virossa apteekkiketjujen päätökset tehdään pääkonttorilla kaukana apteekkien arjesta, eikä ratkaisuissa juuri hyödynnetä proviisorien osaamista. Ketjujohto sanelee puhtaasti kaupalliset tavoitteet apteekkitoiminnalle, joihin apteekeista vastaavien proviisorien työ on sidottu.

Proviisorit haluaisivat kehittää apteekkien ammatillista toimintaa, kuten lääkeneuvontaa ja farmaseuttisia palveluita, mutta tähän ei ketjuapteekissa käytännössä ole juurikaan resursseja tai mahdollisuuksia.

Osa Viron proviisoreista kokee työssään syvää eettistä ristiriitaa. Vankka terveydenhuollon osaaminen ei auta, kun ei ole valtaa tai resursseja sen hyödyntämiseksi.

Apteekkien kaupallinen kehityssuunta heijastuu Virossa kuluttajille ja päättäjille asti. Uudella lainsäädännöllä tähän halutaan muutos.

Omistajalla on apteekin kehitykseen iso vaikutus. Omistajuus on johtajuutta, joka määrää apteekin toiminnan tavoitteet ja kehittymissuunnan.

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton viestintäproviisori.