Eduskunta varasi lisäbudjettiin 300 000 euroa lääkehuollon tiekarttaa varten. Lue lisää »

Tutkituista matkailijoista kolme neljästä kantoi ripulia aiheuttavaaa bakteeria. Oireet... Lue lisää »

Keski-ikäisen lihasmassasta voi päätellä, kuinka todennäköisesti hän sairastuu sydän- j... Lue lisää »

Suomeen on perustettu parissa vuodessa 25 uutta apteekkia. Mäntsälässä kilpailee nyt ka... Lue lisää »

Suositeltua suuremmat D-vitamiiniannokset eivät lujita luita, vaan saattavat jopa heike... Lue lisää »

Vai että miljoonia lobbaukseen

   27.06.2016 20:30  MERJA HIRVONEN

KULUVA VUOSI on ollut apteekkijärjestössä mielenkiintoinen. Alaa koskeva keskustelu on ainakin joissain piireissä vilkasta. Keskeisin tehtävämme on ollut tuoda alaa koskevaan keskusteluun oikeaa tietoa. Osa keskustelijoista tuntee terveydenhuoltoa paremmin, toiset eivät juuri lainkaan.

Viime viikolla oioin väitettä, jota on oiottava liiton toimitusjohtajan roolissa, ei niinkään apteekkijärjestelmän näkökulmasta. Kun kansanedustaja ensimmäisen kerran väitti julkisuudessa, että Apteekkariliitto käyttää miljoonia lobbaukseen, jokunen toimistomme työntekijä kohotti kulmiaan ja kysyi minulta – tosin pilke silmäkulmassa – että missä ne miljoonat oikein ovat. En tiedä, mistä tällainen ajatus on peräisin.

Apteekkariliitto on palvelu- ja edunvalvontaorganisaatio, jonka tehtävänä on tukea apteekkien päivittäistä työtä. Toimintamme on varsin avointa, ja myös organisaatiomme on avoin. Kutsumme mielellämme myös kansanedustajia tutustumaan toimintaamme. Teemme paljon työtä lääkehuollon kehittämisen saralla ja myös mielellämme keskustelemme siitä. Toimistomme esite, joka on tarkoitettu uusille apteekkareille, on julkisesti nähtävillä verkkosivuillamme.

APTEEKKARILIITOSSA TYÖSKENTELEE vähän yli 20 henkilöä, joista noin puolella on farmasian alan koulutus. He tekevät työtään apteekkien palveluiden tukemisessa. Liitossa tuotetaan apteekkien käyttöön muun muassa lääkeneuvonnassa hyödynnettäviä lääketietokantoja ja apteekkijärjestelmissä käytettävää lääkevalmisteiden tiedostoa.
Näiden lisäksi kehitämme erilaisia lääkehoidon tukemiseen liittyviä palveluita, kuten Lääkityksen tarkistuspalvelu, ja tuotamme tietoa lääkkeistä, lääkkeiden käytöstä ja apteekeista. Tämän lisäksi liitossa kehitetään myös apteekkien kansanterveystyötä ja koulutetaan apteekkien asiantuntijoita.

Apteekkariliitto toimii myös omistajana yhtiöissä, jotka tuottavat apteekeille palveluita, muun muassa it-järjestelmiä ja lääkkeiden koneellista annosjakelua. Näiden yhtiöiden ensisijaisena tarkoituksena ei ole maksimoida voittoa, vaan tuottaa apteekeille ja apteekkien asiakkaille parasta mahdollista palvelua. Omistamamme viestintäyhtiö julkaisee muun muassa apteekin asiakkaille jaettavaa Terveydeksi!-asiakaslehteä.

EDUNVALVONTAAN KÄYTÄMME alle viisi henkilötyövuotta. Yksikään meistä ei ole päätoiminen edunvalvoja, mutta tätäkin työtä Apteekkariliitossa tehdään. Valtaosa edunvalvontatyöstämme on konkreettisesti lääkehuollon sisältöön liittyvää työtä – neuvotteluita Kelan, THL:n, Fimean ja STM:n kanssa muun muassa lääkekorvausten kehittämisestä, e-reseptistä, sähköisistä tietokannoista jne.

Keskeisenä roolinamme on tuoda apteekin arjen näkemys niihin viranomaistoimintoihin, jotka koskevat apteekkeja. Tässä työssämme ei ole mitään salaista eikä hämäräperäistä, päinvastoin, hyvän hallinnon periaatteisiin kuuluu, että viranomaiset käyvät keskustelua alan toimijoiden kanssa valmistellessaan näitä koskevia päätöksiä.

APTEEKKARILIITTO EI TEE hämäräperäistä lobbausta. Työhömme kuuluu käydä keskustelua yhteiskunnallisten tahojen kanssa. Perustavoitteemme on se, että kun apteekkeja koskevia päätöksiä tehdään, ne tehdään oikean tiedon pohjalta. Myös kaikki edunvalvontamme esitteet ovat julkisesti nähtävillä Apteekkariliiton verkkosivuilla.

Meillä ei ole olemassa miljoonia lobbaukseen, mutta toimintamme keskeisenä voimavarana ovat suomalaisen lääkehuollon ja terveydenhuollon kehittämiseen sitoutuneet apteekkilaiset ympäri Suomen ja apteekeissa tehtävä arvokas työ. Sen tuoma arvo yhteiskunnalle mitataan sadoissa miljoonissa euroissa.

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.


Kommentit

JJ 12.07.2016 01:54

Ihmeellistä vouhkausta apteekkien taholta kun ehdotetaan kilpailua jossa läkkeitten hinnat alkaisivat olla tolkummalla tasolla. Taitaa mennä apteekeilla todella hyvin kun näin omaa kuppikuntaa puolustetaan.

HS 01.07.2016 14:31

"Näiden yhtiöiden ensisijaisena tarkoituksena ei ole maksimoida voittoa, vaan tuottaa apteekeille ja apteekkien asiakkaille parasta mahdollista palvelua."

Mielenkiintoinen väite, kun kyse näyttäisi kuitenkin olevan osakeyhtiöistä.

Nipsu 29.06.2016 15:09

Vähän kyseenalaista silti, että kuinka monen ammattiyhdistys/edunvalvontajärjestön toimenkuvaan kuuluu pitää yllä noin 30 miljoonan euron edestä liiketoimintaa, erilaisilla "apteekkeja tukevilla palveluilla", joiden tehtävä ei ole tuottaa voittoa, vaan tuottaa apteekeille parasta mahdollista palvelua?!?
30 miljoonan euron liikevaihdoilla kuitenkin luulisi, että voittoa tulee jonkin verran, että mihin ne rahat sitten häviävät, suojatyöpaikkoihin/tehottomaan palveluun?
Kuinka monella alalla liitto on sekaantunut puhtaaseen liiketoimintaan??

Valmet 565 28.06.2016 13:12

Populismi on hieno laji, kun ei tarvitse juuri perustella mitään faktoilla, ei uskoa faktoihin eikä varsinkaan korjata vääriä lausumia. Helppo on myös kolmekymppisen perusterveen miehen (ja miksei jonkun naisenkin) huudella kehä3:n sisäpuolelta samanhenkisten ystäviensä säestämänä, kun ei ole apteekkipalveluita juuri tarvinnut -paitsi "sattumalta".
Onko väärät väitteet korjattu? Ei. Onko THL:n tutkijakaksikko esittänyt perusteensa väitteilleen? Ei. Ovatko lääkkeet halventuneet naapurimaissa systeemin muututtua? Ei. Onko lääkkeiden toimitusvaikeuksia naapurissa? ON. Haluanko minä veronmaksajana, että verotettavaa tuloani käytetään liiketoimintaani vastaan? En. Onko populismi helppo tapa uudistaa valtakirja? On. Se on myös hellpo tapa kääntää asiat pois todella vaikeiden asioiden hoidosta. Pankaahan esin kuntoon tieverkko, maahanmuutto, työttömyys, julkinen terveydenhuolto jne jne. Katellaan sitte näitä vähäpätöisempiä juttuja, eiks je?


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Hoppsan, se olikin laiton lääke!
21.06.2016 12:55 CHARLOTTA SANDLER

21.06.2016 12:55 CHARLOTTA SANDLER


Keskon pääjohtaja hallitsee retoriikan muttei faktoja
08.06.2016 10:01 ERKKI KOSTIAINEN

08.06.2016 10:01 ERKKI KOSTIAINEN


Kelan lääkemenojen kasvu ei johdu apteekkijärjestelmästä
23.04.2016 21:57 ERKKI KOSTIAINEN

23.04.2016 21:57 ERKKI KOSTIAINEN


Faktat unohtuivat Vihreiden yrittäjyysohjelmassa
19.04.2016 15:38 MERJA HIRVONEN

19.04.2016 15:38 MERJA HIRVONEN


Unohtivatko lääketukut vastuunsa Pohjois-Suomessa?
08.04.2016 09:01 ARJA KARJALAINEN

08.04.2016 09:01 ARJA KARJALAINEN


Miksi Kanta-järjestelmän virheitä ei korvata?
21.03.2016 13:00 KIRSTI MUSTONEN

21.03.2016 13:00 KIRSTI MUSTONEN


Mitä Ruotsin apteekkiuudistuksella oikeasti saavutettiin?
03.03.2016 10:57 MERJA HIRVONEN

03.03.2016 10:57 MERJA HIRVONEN


Lääkityslista lupaa paljon – mutta ei apteekkilaisille
18.02.2016 09:00 ARI JANSEN

18.02.2016 09:00 ARI JANSEN


Kela-kortti, väärä valttikortti!
11.02.2016 13:19 SAKARI ALARANTA

11.02.2016 13:19 SAKARI ALARANTA