Blogi

Kaupan katteettomat lupaukset

19.02.2024 | 10:54

Teksti : Erkki Kostiainen

Lääkkeiden hintojen alentaminen ei edellytä apteekkijärjestelmän purkamista. Lääkkeiden hintoja voidaan alentaa uudistamalla lääkkeiden verotusta ja antamalla apteekeille oikeus vastaanottaa ostoalennuksia itsehoitolääkkeistä Ruotsin tapaan, kirjoittaa Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Kaupan liitto antoi taas katteettomia lupauksia, kun se kertoi Etelä-Suomen hiihtolomaviikon aluksi, että apteekkijärjestelmän uudistaminen toisi valtiolle ja kuluttajille yhteenlaskettuna jopa 250 miljoonan vuotuiset säästöt. 

Kauppa perustaa väitteensä siihen, että Suomessa apteekin osuuden lääkkeen hinnasta määräävä valtion lääketaksa on Ruotsin lääketaksaa anteliaampi. Jos katsoo maiden lääketaksakaavoja, näin onkin. Todellisuudessa Ruotsissa apteekkien osuutta lääkkeen hinnasta kasvattavat ostoalennukset, jotka ovat Suomessa kiellettyjä.

Kaupan liitto perustaa väitteensä myös teettämäänsä lääkkeiden hintavertailuun, johon Kilpailu- ja kuluttajaviraston edustaja kertoi suhtautuvansa varauksellisesti (MTV Huomenta Suomi 19.2.). Hintavertailussa oli unohtunut esimerkiksi Suomessa lääkkeiden hintoja nostava apteekkivero. 

Suomessa reseptilääkkeen hinnan päättää lääkeyritys ja myös valtio, jos kyseessä on korvattava lääke. Apteekilla ei ole hinnoittelussa mitään osuutta. Itsehoitolääkkeen hintaankin apteekki voi vaikuttaa vain rajallisesti.

Apteekin osuus lääkkeen hinnasta on keskimäärin vajaa viidennes, kalleimmissa lääkkeissä vain alle yhden prosentin. Apteekin osuudesta suurin osa menee palkkoihin ja palkkojen sivukuluihin.

Lääkkeiden hintojen alentaminen ei edellytä hyvin toimivan apteekkijärjestelmämme purkamista. Lääkkeiden hintoja voidaan alentaa uudistamalla lääkkeiden verotusta ja antamalla apteekeille oikeus vastaanottaa ostoalennuksia itsehoitolääkkeistä Ruotsin tapaan. Hankintaa voitaisiin tehdä tehokkaasti myös nykyisten apteekkien yhteistyönä, se ei vaadi muutoksia apteekkien omistukseen.  

Kauppa on hyvä lupaamaan yhtä sun toista. Kun katsoo ruoan ja lääkkeiden hintakehitystä 2000-luvulla, on vaikea uskoa, että lääkkeet ruokakaupoissa halpenisivat. Ruoan hinta on noussut 60 prosenttia, sen sijaan reseptilääkkeiden kuluttajahinta on laskenut kolmanneksella. Itsehoitolääkkeet ovat kallistuneet vain muutaman prosentin. Lonkeronkin hinta piti laskea reippaasti, kun kauppa saa sen valikoimiinsa. Toisin kävi.

Miksi Kaupan liitto ei ole yhtä huolissaan ruoan hinnan rajusta noususta, eikä ponnistele sen alentamiseksi? Ruokakuluthan ovat moninkertaiset lääkekuluihin verrattuna.

Apteekkien omistuksen vapauttaminen johtaisi vain päivittäistavarakaupan yhä vahvempaan keskittymiseen K- ja S-apteekkien myötä. Haluammeko entisestään lisätä kaupan keskittymistä?

Nikotiinikorvauslääkkeiden myynnin vapauttaminen vuonna 2006 on yli nelinkertaistanut niiden myynnin ja yhä useampi suomalainen on nikotiinikoukussa. Aamun Huomenta Suomessa esiintynyt Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi totesi, että nikotiinivalmisteet ovat kaupoissa lukkojen takana. Ei ainakaan omissa lähikaupoissani. Siinä ne ovat kassalla itse poimittavissa ilman mitään neuvontaa. 

Kauppa perustelee apteekkien omistuksen vapauttamista sillä, että lääkäriasemankin voi omistaa kuka tahansa. Yksityiset lääkäriasemat ovat julkista terveydenhuoltoa täydentäviä toisin kuin apteekit, jotka hoitavat julkista palvelutehtävää. Siksi apteekkeja ja niiden omistajuutta myös säännellään tarkemmin. Ei riitä, että apteekkeja on vain kaupungeissa ja suurilla paikkakunnilla, kuten yksityisiä lääkäriasemia.

20.2.2024 9:20 Täsmennetty kohtaa, miten lääkkeiden hintoja voidaan alentaa.