Blogi

Jo joutui armas allergia

28.06.2018 | 10:00

Teksti : Tiina Ahonen

Jaa artikkeli:

MONIEN HARTAASTI ODOTTAMA kevät tarkoitti tänä vuonna kiireisiä aikoja apteekissa. Pian kevään ensimerkkien jälkeen apteekkiin alkoi saapua jatkuvana virtana allergisesta nuhasta kärsiviä asiakkaita.

Tilanne on tuttu apteekkifarmasisteille, jotka puiden siitepölykauden aikana kohtaavat lukemattomia eriasteisista allergiaoireista kärsiviä asiakkaita nopeasti tyhjenevien allergialääkehyllyjen vierellä.

Työvuoron päättyessä suu on kuiva ja pää pyörällä taukoamattomasta keskustelusta moninaisten oireiden hoitovaihtoehdoista.

Erään vaikean siitepölykevään jälkeen kollega totesikin: ”Jos selvisit tämän kevään apteekissa, selviät mistä vaan.”ALLERGIAT LISÄÄNTYVÄT jatkuvasti kaupungistumisen ja yleisen hygieniatason kohoamisen myötä (1).

Koska ihmisten puolustusjärjestelmä ei joudu jatkuvasti taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan, se alkaa reagoida harmittomiin ärsykkeisiin, kuten siitepölyyn tai ruoka-aineisiin.

Erityisesti allerginen nuha näkyy vuosi vuodelta paremmin myös apteekin arjessa.

Pahimmin oireilevat asiakkaat hakevat lääkemääräyksillä koko repertuaarin: antihistamiinitabletit, allergiasilmätipat ja -nenäsumutteet, sekä vaikeimmissa tapauksissa hengitettävät keuhkoputkia laajentavat valmisteet.

Lievistä oireista kärsivä pärjää usein lyhyen aikaa käytettävillä vastaavilla itsehoitovalmisteilla.


ON ARVIOITU, että vuoteen 2025 mennessä jo puolet Euroopan väestöstä kärsii jonkinasteisesta allergiasta (2).

Siedätyshoito on noussut oireenmukaisen hoidon rinnalle allergian hoitovaihtoehdoksi, ja sillä pyritään vaimentamaan puolustusjärjestelmän reaktiota allergeeneihin altistamalla elimistöä niille pieninä annoksina (3).

Siedätyshoidon merkityksen odotetaankin korostuvan allergikkojen määrän yhä kasvaessa.

Myös uudentyyppisiä lääkkeitä allergiseen nuhaan tutkitaan (4), mutta niiden teho ja käyttökelpoisuus suurille potilasmäärille on toistaiseksi epävarmaa ja vähintäänkin kaukana tulevaisuudessa.NÄILLÄ NÄKYMIN apteekin ovi käy allergiakaudella tiheään vastaisuudessakin, ja oireita hoidettaneen pitkälti samoilla työkaluilla kuin tähän asti.

Tänäkin vuonna siitepölyhaaste otettiin vastaan apteekin tiskin takana, jotta myös allergisesta nuhasta kärsivät asiakkaat pääsivät nauttimaan alkaneesta kesästä mahdollisimman vähäoireisina.Kirjoittaja on proviisori ja tutkija, jonka suosikkiharrastus on apteekkikeikkailu Farmanialla.

Läheet:
(1) https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/astma-ja-allergiat
(2) http://www.eaaci.org/documents/EAACI_Advocacy_Manifesto.pdf
(3) Drug Discov. Today 2016, 21, 26-37. https://doi.org/10.1016/j.drudis.2015.07.010
(4) Int. Immunopharmacol. 2011, 11, 1646-1662. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2011.07.005