Blogi

Digitaaliset ratkaisut edesauttavat lääkehoidon kokonaisuuden optimointia

22.05.2020 | 08:39

Teksti : HENNA KYLLÖNEN

APTEEKIT HALUAVAT toimia kiinteästi osana terveydenhuoltoa. Voimme todeta, että näin todella on, kun lääkehoitojen onnistumista tukevat apteekkipalvelut yleistyvät ja yhteistyö terveydenhuollon eri ammattilaisten välillä tapahtuu sujuvasti, ajasta ja paikasta riippumatta.

Apteekeilla on jo erinomaisia palvelumalleja lääkehoidon prosessien turvallisuuden varmistamisesta aina yksittäisen ihmisen lääkehoidon onnistumisen tukemiseen.

Kun valmistuvilla farmaseuteilla on lääkehoidon arvioinnin (LHA) osaaminen, ja työelämässä toimivat ammattilaiset hakevat sitä esimerkiksi LHA-portfoliolla (osaamisen tunnustaminen), on tärkeää, että nämä asiantuntijat pääsevät toteuttamaan osaamistaan laaja-alaisesti ja monipuolisesti. Osaamisen aktiivinen hyödyntäminen käytännön työssä tekee siitä rutiinia, joka vaikuttaa jokaisessa apteekin asiakaskohtaamisessa ja hyödyttää yhteiskuntaa kustannustehokkaasti.

Vaikuttavaa tästä työstä saadaan, kun lääkehoidon toteutumista arvioidaan jokaisessa kohtaamisessa. Tärkeää on, että huomiot saadaan kirjattua niin, että ne tavoittavat oikeat ihmiset oikeaan aikaan.

Kuinka usein näitä asioita tulee oikeasti kirjattua ylös? Kuinka kaukaa voi aloittaa, kun on jo lääkärin edessä?

Vaikka laajempia lääkehoidon arviointipalveluita tarvitsevat ensisijaisesti monisairaat ja -lääkityt ikäihmiset, voidaan ketä tahansa apteekin asiakasta opastaa kirjaamaan yksittäisiä, toistuvia oireita ja niiden hoitamista tai yksittäisen lääkehoidon tavoitteen toteutumista tarkoituksenmukaisesti niin, että lääkärillä olisi tarvitessaan näppärästi tuo tieto käytettävissään.

Kuinka usein näitä asioita tulee oikeasti kirjattua ylös? Kuinka kaukaa voi aloittaa, kun on jo lääkärin edessä?

ARVIOINTIPALVELUT OVAT VAIKUTTAVIA vain, jos niiden pohjalta toteutettaviin lääkitysmuutoksiin liittyy säännöllinen seuranta. Causalus-ohjelmisto antaa tähän uudenlaisen digitaalisen ratkaisun. Hoivakodeissa pilotoitava ohjelmisto perustuu siihen, että lääkehoitoon tehdään hallittuja yksittäisiä muutoksia. Vaikutusta vointiin seurataan ja se kirjataan. Tämän jälkeen reagoidaan jatkotoimenpitein.

Tätä toistetaan, kunnes vointiin suhteessa sairauksiin ja lääkehoitoon ollaan tyytyväisiä. Lämpökartanomaisesti aikajanalla esitettyyn tietoon palataan, kun voinnissa tapahtuu havaittavia muutoksia.

Apteekit voisivat hyödyntää ohjelmistoa kunnan lääkäripalvelujen kanssa yhteistyössä niin, että esimerkiksi paljon lääkkeitä käyttävien omaishoidettavien ikäihmisten toive mahdollisimman pitkästä hyvästä kotona asumisesta toteutuisi.

Nämä ihmiset ovat säännöllisiä apteekkien asiakkaita, ryhmä, johon voitaisiin vaikuttaa ennaltaehkäisevästi. Näin voitaisiin lykätä laajojen hoiva- ja asumispalveluiden tarvetta. Samalla avopuolen lääkehoitotiimi, johon kuuluvat ainakin lääkkeiden käyttäjä itse, apteekin ammattilainen sekä lääkehoidon kokonaisuudesta vastaava lääkäri, toimisivat mielekkäästi yhteen.

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori ja lääkehoidon arvioinnin (LHA) asiantuntija.