Maskeja voi edelleen käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi esimerkiksi joukkoliikentee... Lue lisää »

PÄIVITETTY 4.6.2020 11:05 | Apteekkariliitto esittää, että farmaseuttikoulutuksen aloit... Lue lisää »

Antibioottiresistenssi vaihtelee paljon maiden välillä. Suomessa tilanne on vielä verra... Lue lisää »

Lääkehoidon kokonaisarvioinnissa muutettiin insuliinin annostelurytmiä ja saatiin diabe... Lue lisää »

Viro on ensimmäinen maa, jonka kansalaiset voivat hankkia Suomesta lääkkeitä oman maans... Lue lisää »

Apteekki huomenna

   02.04.2019 09:33  SARI SARKOMAA

KESKUSTELU APTEEKEISTA on kuluneella eduskuntakaudella ollut värikästä. Asioita on yksinkertaistettu ja virheelliset väittämät ovat eläneet osin omaa elämäänsä. On välttämätöntä, että tulevaa hallitusta muodostettaessa linjataan selvästi apteekin tulevaisuudesta.

Kiivaan apteekkikeskustelun luomia paineita purkamaan perustettu hallituspuolueiden apteekkiryhmä linjasi kolme kivijalkaa apteekin kehittämiselle: Suomalaista ammattiapteekkia kehitetään proviisoriomisteisena, luvanvaraisena ja osana terveydenhuoltoa.

Työryhmä, jossa olin myös jäsenenä, linjasi, että apteekkilupien määrää lisätään, ja että apteekkilupien myöntämisestä tehdään läpinäkyvämpää. Mielestäni lupajärjestelmän uudistaminen on tehtävä huolehtien lääkitysturvallisuudesta ja lääkkeiden hyvästä saatavuudesta.

TULEVAISUUDEN APTEEKIN tulee olla monipuolinen lääkehoidon tukija, terveyden- ja itsehoidon edistäjä sekä digitalisaation vauhdittaja. Terveydenhuollossa potilaan lääkehoidon toteutuminen otetaan usein liian itsestään selvänä. Lääkehoidon aloituspalvelut pitäisi ottaa valtakunnallisesti käyttöön. Apteekkeja tarvitaan entistä monipuolisemmin tukemaan onnistunutta lääkehoitoa ja hoitoon sitoutumista. Ikäihmisten, moni- ja pitkäaikaissairaiden hoitoon sitoutumiseen ja onnistumiseen tarvitaan erityisen vahvaa tukea.

Tulevaisuuden apteekin tulee olla monipuolinen lääkehoidon tukija, terveyden- ja itsehoidon edistäjä sekä digitalisaation vauhdittaja.

Terveydenhuollon menot ovat kasvaneet, mutta samaan aikaan perusterveydenhuolto on rapautunut. Apteekkia tarvitaan monin tavoin rinnalle yhteistyökumppaniksi.

LÄÄKEHOITOIHIN SITOUTTAMINEN on terveydenhuollolle merkittävä haaste, kun alle puolet pitkäaikaisista lääkehoidoista toteutuu suunnitellusti. Myös lääkehoidon arviointipalvelun on tärkeä olla kiinteä osa apteekin toimintaa. Iloitsen siitä, että jatkossa kaikilla Suomessa valmistuvilla farmaseuteilla on valmiudet tehdä lääkehoitojen arviointeja.

Lääkkeiden koneellinen annosjakelupalvelu on saatava kattavasti käyttöön. Se on oiva tapa vähentää lääkehävikkiä, säästää hoitajan työtä sekä lisätä lääkitysturvallisuutta. Uudistaisin korvaus- ja palkkioperusteet, jotta tämä tavoite toteutuisi. Apteekkien toiminta on palvelutyötä. Siksi tulonmuodostuksen pitää tulla enemmän työstä ja olla vähemmän riippuvainen lääkkeen hinnasta.

VIISAS KUNTA ottaa käyttöön vaikkapa asiakassetelin, jolla mahdollistettaisiin lääkehoidon arviointi tai annosjakelupalvelu varallisuudesta riippumatta. Säästöhän tulee niin kunnalle, veronmaksajalle kuin ihmisille itselleen, kun turhat lääkkeet karsitaan ja usein myös ihmisen toimintakyky kohenee.

Reseptikeskukseen pohjautuva lääkityslista ja valtakunnallisesti yhtenäiset toimintamallit ovat innostava tavoite ja esimerkki siitä, mitä hyötyjä digitalisaatio voi tuoda hoitoon ja moniammatilliseen yhteistyöhön. Apteekit voisivat kirjata tietoa lääkehoidon vaikuttavuuteen liittyen sekä välittää tietoa lääkärille Kanta-palveluiden kautta.

Toivotan kaikille aurinkoista kevättä ja työn iloa tärkeään työhönne!

Kirjoittaja on Kokoomuksen kansanedustajaehdokas Helsingin vaalipiirissä.

Kirjoitus on osa Apteekkarilehden vaaliblogisarjaa, jonka muut kirjoitukset ovat:

Mukaan muutokseen, Annika Saarikko >

Kauramaitokaupassa pohdittua, Touko Aalto >

Miten apteekkeja voidaan kehittää, Ville Skinnari >


Kommentit

Kokoomukseen pettynyt 05.04.2019 14:46

Sari Sarkomaa, olet hyvin perehtynyt alaamme ja ilmeisesti myös ymmärrät siitä jotain. Puolueesi liberaalisiipi kuitenkin ajaa ihan muuta ja puolue- ohjelmaanne on kirjoitettu asioita, mitkä eivät ole ollenkaan samansuuntaisia omien mielipiteittesi kanssa. Miten pystyt puolueessa yksittäisenä ihmisenä vaikuttamaan näihin asioihin vai onko äänen antaminen sinulle vain äänen antamista puolueelle ts. et kuitenkaan pysty vaikuttamaan puolueen sisällä asioihin vaan menet kuitenkin ryhmän mukana.

Hiirinielu 02.04.2019 21:14

Hmm...politiikassa on tehtävä työtä itse parhaaksi näkemiensä tavoitteiden eteen. Siltä todella tämä kohta päättyvä vaalikausi on tuntunut. Populistista kotiin päin vetoa, äänten kalastelua seurauksista välittämättä ja mutu-tuntumaa. Sarkomaata voisin äänestää, mutta vaalipiirini ei salli ☹️

Aivopiearu 02.04.2019 20:16

Todellinen pohjanoteeraus oli puolueen puheenjohtaja Petteri Orpon heitto itsehoitolääkkeiden maaseutukauppojen pelastajana. S- ja K-ryhmä ensin kuristaa pienet kyläkaupat hengiltä. S-kauppa erityisesti on tässä kunnostautunut. Turha luulla että itsehoitolääkkeiden myynti pelastaa yhtään kyläkauppaa.

Sari Sarkomaa 02.04.2019 19:20

On tärkeä käydä keskustelua apteekista, koska se on niin tärkeä palvelu ihmisille. Vastaan kokoomuksen eduskuntaryhmässä hyvinvointipolitiikan hallitusohjelmatavoitteiden valmistelusta. Eduskuntaryhmämme hyväksyi HALLITUSPUOLUEIDEN APTEEKKIRYHMÄN kannat, joista kirjoitin. On varmasti myös erilaisia näkemyksiä varsinkin ehdokkailla. Vaaleissa taas ratkeaa, mikä on eduskuntaryhmien kokoonpano. Politiikassa on tehtävä työtä itse parhaaksi näkemiensä tavoitteiden eteen. Se on kansanedustajan työtä. Apteekki on vielä monin tavoin käyttämätön voimavara.

Pilkkijä 02.04.2019 16:00

Sama pätee Touko Aallon (vihr.) kirjoitukseen tässä samaisessa blogisarjassa: henk.koht. kirjoitus ok, mutta puoluekanta jotain täysin muuta. Äänestäjien kalastus käy selvästi kuumana.

Oma kokemus yhteistyön lisäämisestä muun terveydenhuollon kanssa on ollut, että apteekki kyllä on aktiivinen muttei toinen osapuoli: saatetaan esim. pitää apteekkipalaveri ilman että apteekin edustujaa edes kutsutaan paikalle. Turha siis apteekkien hakata päätä seinään, jos lääkäreitä ja hoitajia ei yhteistyö kiinnosta.

(Ei otsikkoa) 02.04.2019 13:28

Vastustan viinien siirtämistä ruokakauppoihin, koska sen seurauksena tapahtuisi monia haitallisia seurausvaikutuksia:
- Alkossa viinien valikoima kaventuu väistämättä, koska kysyntä pienenee
- Alkossa henkilökunnan määrää vähennetään, koska liikevaihto pienenee
- Alkojen määrää todennäköisesti vähennetään ja saatavuus heikkenee; etenkin erikoisviinien
- ruokakaupassa en saisi niin hyvää ja asiantuntevaa tuoteneuvontaa kuin mihin olen Alkoissa tottunut - (mikä viini sopii suunnitelemani ruoan kanssa)
- ruokakaupassa en saisi viineistä todennäköisesti mitään muita tietoja kuin mitä etiketissä mainitaan
- palveluhenkilökuntaa ei ole ruokakaupassa juuri muualla kuin lihatiskillä ja kassalla; saatan saada neuvon missä hyllyssä viinit ovat, mutta en muuta.
Arvostan Alkon palveluhenkisyyttä ja asiantuntemusta ja sitä, että valikoimissa pidetään myös vähämenekkisiä tuotteita. Ei pidä mennä romuttamaan näin hyvää suomalaista palvelukonseptia vain sen takia, että muissa maissa viinit ovat ruokakaupassa. Se ei ole hyvä referenssi. Säilyttäkäämme Alko - suomalainen palvelukonsepti, joka toimii.

Nimimerkki Samaa sanoisin Apteekeista

(Ei otsikkoa) 02.04.2019 12:35

Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Sarkomaan mielipiteet on ok., mutta se on puolue ja puolueohjelma, mikä kuitenkin asioita viime kädessä vie eteenpäin ja puolueohjelmassa on meidän kannalta aika vaarallista tekstiä.

176-761 02.04.2019 10:05

Kysyessäni kokoomuksen nuoremman sukupolven kansanedustajaehdokkaalta itsehoitolääkkeiden myyntikanavaa, vastaus oli heti "kauppa". Vaikka myyntikanava oli hänellä kirkkaana mielessä, kotiläkät mm. apteekkien verojalanjäljestä oli täysin tekemättä. Kysymykseeni "kummasta paikasta haluat lääkeneuvontaa, apteekista vai kaupasta, en saanut vastausta. En tiedä, todistinko salamannopeaa takinkääntämistä vai mistä oli kyse.
Sarkomaa on niitä harvoja kokoomuslaisia, jotka tuntuvat ymmärtävän tästä alasta jotain. Nuoremmat, vielä perusterveet kokoomuksen liberaalit city-ihmiset eivät vielä näytä ymmärtävän tämän palikkalaatikon toimintaa.


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.


Korvaushoitoa apteekista Kanadan malliin
01.08.2016 10:00 HARRI OVASKAINEN

01.08.2016 10:00 HARRI OVASKAINEN


Itsehoitolääkkeet voivat tehostaa terveydenhuoltoa
30.06.2016 10:10 NADIA TAMMINEN

30.06.2016 10:10 NADIA TAMMINEN


Vihreä farmasia odottaa kansainvälistä hyväksyntää
23.06.2016 10:00 EEVA TERÄSALMI

23.06.2016 10:00 EEVA TERÄSALMI


Apteekkimaksu on muuttumassa apteekkiveroksi
16.06.2016 14:00 SAMI VARONEN

16.06.2016 14:00 SAMI VARONEN


Farmasian opetus uudistuu – näkyykö ympäristönäkökulma?
26.05.2016 11:13 OUTI SALMINEN

26.05.2016 11:13 OUTI SALMINEN


Itsehoitolääkkeiden hyödyt käyttöön
13.05.2016 10:15 SARI ESSAYAH

13.05.2016 10:15 SARI ESSAYAH


Onko kaloilla päänsärkyä?
29.04.2016 15:03 REIJO KÄRKKÄINEN

29.04.2016 15:03 REIJO KÄRKKÄINEN


Apteekit mukaan yhteistyöhön osaksi sote-uudistusta
15.04.2016 09:27 ANNELI KILJUNEN

15.04.2016 09:27 ANNELI KILJUNEN


Helsinki tarvitsee apteekkimuseon
31.03.2016 10:00 PEKKA HAAVISTO

31.03.2016 10:00 PEKKA HAAVISTO


Miksi korjata sitä, mikä toimii?
18.03.2016 09:10 SARI ESSAYAH

18.03.2016 09:10 SARI ESSAYAH