kuva: Mikko Käkelä
Blogi

Biologiset lääkkeet mukaan apteekkivaihtoon

15.10.2021 | 10:48

Teksti : Charlotta Sandler

Apteekkivaihdon mahdollisuus takaisi sen, että kaikissa tilanteissa huomioidaan myös hoidon hinta, kirjoittaa Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖSSÄ etsitään parhaillaan 60 miljoonan euron säästöjä valtion lääkekorvausmenoihin vuoden 2023 alusta lukien. Säästöllä rahoitetaan sitovaa hoitajamitoitusta. Lääkesäästöjä haetaan nyt lääkejakelun kustannustehokkuuden lisäämisestä ja biosimilaarien käytön edistämisestä.

Biosimilaarien, eli biologisten lääkkeiden edullisempien vaihtoehtojen, käyttöä on jo viisi vuotta edistetty informaatio-ohjauksella ja ministeriön lääkkeenmääräämisasetuksella lääkäreille, mutta nämä keinot ovat osoittautuneet riittämättömiksi.

Edelleen hoito toteutuu useimmiten alkuperäisellä, tuntuvasti kalliimmalla alkuperäisvalmisteella, vaikka saatavilla olisi hinnaltaan edullisempi biosimilaari. 

INFORMAATIO-OHJAUKSEN OHEEN tarvitaan uusia keinoja, joilla lääkehoitojen kustannustehokkuus varmistetaan. Tehokkain keino olisi apteekkivaihto. Biologisissa lääkkeissä apteekkivaihto on toki vaativampi kuin muissa lääkkeissä, ja potilasturvallisuus on pystyttävä takaamaan myös apteekkivaihdossa.

Edelleen hoito toteutuu useimmiten alkuperäisellä, tuntuvasti kalliimmalla alkuperäisvalmisteella, vaikka saatavilla olisi hinnaltaan edullisempi biosimilaari. 

Huolta biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon epäilijöissä on herättänyt erityisesti se, että valmisteiden erilaiset antolaitteet aiheuttavat riskin. Apteekeissa lääkevaihto ja uudenlaisen antolaitteen käyttöopastus onnistuvat varmasti, sillä asiakkaita palvelevat lääkeasioissa aina terveydenhuollon ammattilaiset – proviisorit ja farmaseutit.

Potilaiden pistosopastus on hyvä tehdä jatkossakin potilasta hoitavassa yksikössä, jossa tilanne on rauhallisempi ja hoitajat ovat erikoistuneet hoidon ohjaukseen. 

ON AIVAN SELVÄÄ, että apteekkivaihto lisäisi edullisimpien valmisteiden määräämistä. Onnistunut informaatio-ohjaus minimoisi tilanteet, joissa potilaan lääke tosiasiallisesti vaihtuu apteekissa, mutta apteekkivaihdon mahdollisuus takaisi sen, että kaikissa tilanteissa huomioidaan myös hoidon hinta.  

Edistämällä biologisten lääkkeiden hintakilpailua apteekkivaihdolla voitaisiin säästää vuosittain kymmeniä miljoonia euroja, kun sen rinnalle räätälöitäisin biologisten lääkkeiden viitehintajärjestelmä. Julkisuudessa olleet summat ovat vaihdelleet laskutavasta riippuen 40-80 miljoonan euron välillä. 

Apteekeissa on menestyksellä toteutettu lääkevaihtoa jo liki parikymmentä vuotta. Vaihdot ovat säästäneet jo reilusti yli miljardi euroa. Biologisten lääkkeiden sisällyttäminen apteekkivaihdon piiriin olisi luonteva jatko lääkemenojen kasvun hillinnässä.

Se on myös keino, joka ei heikentäisi potilaiden lääkehoitoa eikä apteekkipalveluiden saatavuutta, vaikka apteekkien tuloja se leikkaisikin. 

OMAN KOKEMUKSENI mukaan yksittäiset potilaat suhtautuvat biologisten lääkkeiden vaihtoon huomattavasti positiivisemmin kuin me ammattilaiset osaamme ajatellakaan.