Blogi

Apteekkiyrittäjät tuottavat hyvinvointia Suomeen

03.09.2021 | 08:23

Teksti : Erkki Kostiainen

Yrittäjänpäivä muistuttaa vuosittain siitä, että yritykset luovat työtä ja uutta toimintaa ja ovat hyvinvointiyhteiskuntamme perusta, kirjoittaa Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen

SUNNUNTAINA 5. syyskuuta vietetään valtakunnallista Yrittäjänpäivää. Päivä muistuttaa vuosittain siitä, että yritykset luovat työtä ja uutta toimintaa ja ovat hyvinvointiyhteiskuntamme perusta. Ilman yrityksiä ei ole työtä eikä hyvinvointia.

Myös apteekkitoiminta on Suomessa järjestetty yrittäjävetoisesti yliopistojen apteekkeja lukuun ottamatta. Yli 600 apteekkiyrittäjää, joista 73 prosenttia on naisia, hoitavat julkista palvelutehtävää, avohoidon lääkehuoltoa, ja työllistävät liki 800:ssa apteekkitoimipisteessään yli 7 100 apteekkialan ammattilaista.

Yrittäjävetoinen ja urakiertoon perustuva apteekkimalli sopii hyvin harvaanasuttuun maahamme. Se takaa, että apteekkiyrittäjä saadaan pienillekin paikkakunnille toisin kuin usein lääkäri. Proviisori saa ensimmäisen apteekkilupansa tyypillisesti pieneen maaseutuapteekkiin, josta kokemuksen karttuessa siirtyy suurempaan.

APTEEKKIYRITTÄJÄLTÄ VAADITAAN alan koulutus eli vähintään proviisorin tutkinto. Näin on haluttu varmistaa, että apteekkitoimintaa ohjaavat terveydenhuollon tavoitteet eivätkä pörssiyhtiön tai pääomasijoittajan voitontavoittelu.

Proviisoriomisteinen malli yhdistää ammatillisen ja taloudellisen vastuun ja varmistaa riippumattomuuden lääketeollisuudesta ja lääketukuista. Näin niiden kaupalliset intressit eivät pääse ohjaamaan apteekin neuvontaa ja valikoimia. Käytännössä se myös johtaa apteekkien kotimaiseen omistukseen ja lääkemyynnin verojen maksuun Suomeen, sillä apteekkariksi valittavan pitää olla Suomessa laillistettu proviisori.

Yrittäjävetoiseen ja proviisoriomisteiseen apteekkimalliin luottaa myös kymmenkunta muuta EU-maata, kuten Saksa, Ranska ja Espanja.

HENKILÖKOHTAISTA VASTUUTA on haluttu painottaa myös sillä, että apteekkitoimintaa saa harjoittaa vain toiminimellä henkilöyrityksenä, jossa apteekkari vastaa apteekista kaikilta osin ja koko omaisuudellaan.  Apteekkiyrittäjänä aloittaminen on aina iso henkilökohtainen taloudellinen satsaus, jonka vakuutena on useimmiten oma koti. Se lisää taatusti omistajan vastuuta toiminnasta ja vähentää sellaisten riskien ottamista, joilla voisi olla kielteinen vaikutus palveluiden saatavuuteen tai lääkehuollon toimivuuteen.  

Yrittäjävetoiseen ja proviisoriomisteiseen apteekkimalliin luottaa myös kymmenkunta muuta EU-maata, kuten Saksa, Ranska ja Espanja. Virokin palasi tähän malliin viime vuonna. Pääsyynä oli se, että terveydenhuollollinen näkökulma ja apteekkien kehittäminen olivat jääneet taka-alalle, kun lääketukkujen omistamia ketjuapteekkeja johdettiin vain liiketaloudellisista lähtökohdista. 

Apteekkiyrittäjät tuottavat hyvinvointia Suomeen neuvomalla päivittäin asiakkaita lääkkeiden käytössä ja terveyden edistämisessä, työllistämällä ja maksamalla veronsa Suomeen. Yrittäjät ovat päivänsä ansainneet. Hyvää Yrittäjänpäivää!

Kirjoittaja on Apteekkariliiton viestintäjohtaja.