Kirjoittaja Hanna Mannermaa on Talenom Apteekin yksikönpäällikkö.
Blogi

Apteekkari eläköityy pitkän kaavan mukaan

04.10.2021 | 16:50

Teksti : Hanna Mannermaa

KUMPPANIBLOGI |  Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos kenelle tahansa. Kun apteekkari eläköityy, asiaan liittyy ylimääräisiä kommervenkkejä. 

Lääkelain mukaan apteekkarin on jäätävä eläkkeelle viimeistään silloin, kun hän täyttää 68 vuotta. Jotta ikärajasta pystyisi pitämään kiinni, prosessi on aloitettava hyvissä ajoin.

Ensimmäiseksi apteekkari tekee ilmoituksen Fimealle ja kertoo halustaan luopua apteekistaan. Vaikka apteekkari on itsenäinen yrittäjä, hän ei voi päättää, kenelle apteekkinsa myy. Fimea laittaa eläkkeelle aikovan apteekkarin apteekkiluvan hakuun ja päättää, kuka luvan saa.

Apteekkari ei voi vaikuttaa hakuprosessin kestoon. Eläkkeelle jäämisen ajankohta riippuu pitkälti siitä, valittaako joku lupapäätöksestä. Apteekkarin on hyvä varautua siihen, että ilman valitustakin prosessi vie vähintään neljä kuukautta. Joskus voi käydä niinkin, että valitus venyttää apteekkarin eläköitymishaaveita lääkelain määräämän eläköitymisiän yli.

Kun apteekin luovutus seuraajalle on selvä, nykyinen ja tuleva apteekkari sopivat keskenään kaupantekopäivän. Lähes poikkeuksetta apteekkarit ottavat kaupantekoon apteekkikauppiaan, vaikka pakollista tämän palkkaaminen ei ole. Apteekkikauppiaan tehtävä on muun muassa arvioida varastohinnat ja auttaa prosessin läpikäymisessä.

Kirjanpidon näkökulmasta eläköitymiseen liittyy asioita, joista on hyvä jutella taloushallinnon asiantuntijan kanssa jo muutama vuosi ennen ensimmäistäkään käytännön toimenpidettä. Mahdollinen toimintavaraus kannattaa purkaa hyvissä ajoin. Mikäli toimintavaraus puretaan vasta myyntivaiheessa, se nostaa apteekin tulosta ja lisää veroseuraamuksia, jotka ovat muutenkin suuret.

Hyvissä ajoin kannattaa huomioida myös erilaiset määräaikaiset sopimukset. On sitten kyse apteekin siivouksesta, vartioinnista tai mahdollisesta liiketilan vuokrasta. Pankin kanssa taas on hyvä tarkastaa, että vanhoihin lainoihin ei ole jäänyt roikkumaan kiinnityksiä.

Verotuksellisesti on järkevää miettiä apteekin myyntiajankohtaa. Jotkut suosivat alkuvuotta, jolloin lääkemyyntiä karttuu yleensä niin vähän, että maksettavaa apteekkiveroa ei kerry. Toiset taas tekevät kaupat mieluummin loppuvuodesta, jolloin myyntituottoa on karttunut mahdollisimman pitkältä ajalta. Ajankohdan suunnittelulla voi joka tapauksessa vaikuttaa myyntivoitto- ja yhteisöverojen määrään.

Tilitoimisto huolehtii mielellään eläköitymiseen liittyvistä apteekin viranomaisasioista. Se voi tehdä ilmoituksen Patentti- ja rekisterihallitukselle, päättää apteekin alv-velvollisuuden ja poistaa sen työnantajarekisteristä. Tilitoimisto auttaa myös laskemaan, mille tasolle YEL-työtulon voi nostaa ennen eläköitymistä. YELin nosto on monesti verotuksellisesti järkevää ennen kaupantekoa. On kuitenkin hyvä tehdä se riittävän ajoissa, jotta muutoksella on oikeasti vaikutusta.

Etukäteen kannattaa miettiä sitäkin, onko eläköityminen äkkipysäys kovaan työmäärään tottuneelle vai malttaisiko vauhtia höllätä viimeisinä työvuosina pikkuhiljaa. Voi olla hyvä pysähtyä pohtimaan, millaisia toiveita ja odotuksia itsellä on eläkepäiville. 

Kirjoittaja on Talenom Apteekin yksikönpäällikkö.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ | Kumppaniblogi on Apteekkari.fi:n kaupallista sisältöä