Kuva: Mikko Käkelä
Blogi

Apteekeista apua rokotuksiin

08.04.2021 | 08:52

Teksti : Erkki Kostiainen

Jaa artikkeli:

Kun rokotteiden saatavuus paranee, pullonkaulaksi ei saa muodostua pula rokottajista, kirjoittaa Erkki Kostiainen.

ROKOTUSASETUSTA ollaan muuttamassa niin, että koronarokotuksen voisi jatkossa antaa pistoksena myös hammaslääkäri ja ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena myös lääkäriksi, hammaslääkäriksi, sairaanhoitajaksi, terveydenhoitajaksi tai kätilöksi opiskeleva (STM 1.4.). Nyt rokotuksen saa antaa vain lääkäri tai rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö. 

Maailmalla laiva kulkee toiseen suuntaan. Yhä useampi valtio hyödyntää apteekkeja kausi-influenssa- ja nyt myös koronarokotuksissa. Italian apteekeissa rokottaminen koronaa vastaan alkaa viikon päästä. Apteekkien odotetaan pystyvän rokottamaan noin 200 000 italialaista päivässä. 

Englannissa, Australiassa, Norjassa ja Ranskassa apteekit rokottavat jo täyttä häkää ja ainakin Puola ja Irlanti seuraavat pian perässä.  

YHDYSVALLOISSA koronarokotteita pistetään apteekeissa jo enemmän kuin massarokotuspisteissä ja hallinto miettiikin, pitäisikö kalliista massarokottamisesta stadioneilla luopua kokonaan (Mediuutiset 29.3.).

Jostain syystä apteekkien rokotusapuun ei ole Suomessa haluttu tarttua, vaikka sitä on rokotuksista vastaaville tahoille tarjottu jo pitkään. Apteekkariliitto ehdotti jo vuosia sitten, että apteekkarit, proviisorit ja farmaseutit voisivat lisäkoulutuksen jälkeen pistää influenssarokotteita apteekeissa, kuten monissa muissa maissa jo tehdään. Jos asia olisi edennyt, apteekkien ammattilaisia voitaisiin nyt hyödyntää myös koronarokotuksissa. 

Kun rokotteiden saatavuus paranee, pullonkaulaksi ei saa muodostua pula rokottajista.

AUTTAMISHALUAKIN OLISI. Apteekkariliiton viime syyskuussa apteekkareille tekemän kyselyn mukaan apteekkien toimimista rokotuspisteinä kannatti 85 prosenttia kyselyyn vastanneista. Uusia rokotuspisteitä voitaisiin siis saada maahan jopa 400. Ainakin 70:ssä apteekissa työskentelee jo nyt rokottamiseen oikeutettuja terveydenhuollon ammattilaisia. 

Vuonna 2017 tehdyn, kausi-influenssarokotuksia koskeneen kyselytutkimuksen mukaan moni ottaisi rokotteen mielellään apteekissa apteekin hyvän sijainnin ja asioinnin helppouden takia. Tulokset vahvistivat muualtakin saatua näyttöä siitä, että apteekkirokotuksilla voitaisiin myös parantaa väestön rokotuskattavuutta. 

Tähän saakka koronarokotusten etenemistä on hidastanut rokotteiden huono saatavuus, mutta entä jatkossa, kun saatavuus paranee? Pullonkaulaksi ei silloin saa muodostua pula rokottajista. 

Kirjoittaja on proviisori ja Apteekkariliiton viestintäjohtaja.