Uuden apteekkarin ensimmäinen vuosi on ollut työntäyteinen. Kuvat: Linda Varoma
Artikkeli

Uuden apteekin hullu vuosi: "Ei ole ollut tekemisen puutetta"

27.03.2023 | 08:49

Teksti : Hanna Hyvärinen

Mikko Tainiosta tuli vuoden sisällä ensimmäistä kertaa apteekkari ja toista kertaa isä.

Loviisan Uuden Apteekin apteekkarilla Mikko Tainiolla on takana melkoinen vuosi. Ensimmäisen apteekkilupansa saanut Tainio avasi apteekin joulukuussa 2021 keskellä koronapandemiaa. Siitä alkoi yrittäjyys, uuteen työyhteisöön ja asiakaskuntaan tutustuminen sekä intensiivinen ja käytännönläheinen ruotsin kielen kertaus.

Koska apteekkialaa vaivaava työvoimapula näkyy myös Loviisassa, apteekkari on saanut alusta saakka tehdä pitkää viikkoa. Oman lisänsä on tuonut korona, joka on vienyt työntekijöitä vuorotellen sairastuvalle.

Kesällä Tainiosta tuli myös toisen kerran isä, kun perhe täydentyi toisella tyttärellä.

– Ei ole ollut tekemisen puutetta, Tainio summaa.

Mitään hän ei kuitenkaan vaihtaisi. Sekä yrittäjyys että perhe ovat olleet pitkäaikaisia haaveita. Nyt molemmat vain tulivat elämään rytinällä.

Tainio kokee olevansa ennen kaikkea asiakaspalvelija. Neuvonnan tarve apteekissa on lisääntynyt, kun terveydenhuolto on pandemian jäljiltä ruuhkautunut.

Keräilyä ja kierrätystä

Apteekkiluvan saatuaan, ennen apteekin avaamista, Tainio toimi vuoden verran ”keräilijänä”. Vuokravarasto sijaitsi Loviisan raviradan kupeessa, ja sinne Tainio keräsi kollegoilta vapautuvia apteekkikalusteita.

Kyseessä ei ollut mikään suunniteltu kierrätystempaus, mutta sattumoisin tavaraa alkoi vapautua juuri, kun sille oli tarvetta. Osa kalusteista tuli remonttikohteista, osa lopettavista apteekeista.

Esimerkiksi Tampereen Stockmannin yhteydessä toimineesta Syke-apteekista Tainio haki kuorman vain muutaman vuoden vanhoja, Italiassa valmistettuja laatukalusteita.

– Olisi ollut todella sääli, jos ne olisivat menneet kaatopaikalle.

Vihreä risti -valomainos puolestaan käytiin ruuvaamassa irti Helsingin Fleminginkadun ja Helsinginkadun kulmasta, minne se oli jäänyt jo joitakin vuosia sitten lopettaneen Flemingin apteekin jäljiltä.

– Toinen valomainos oli jo menossa kaatopaikalle, muttei mahtunut kollegan peräkärryyn.

Onneksi.

Tainio ei omien sanojensa mukaan ole varsinainen ”maailmanpelastaja”, mutta myöntää, että vanhojen kalusteiden tuunaaminen ja käyttöönotto tuntui hyvältä.

– Kyllähän ekologisuus ja kierrätys ovat päivän sana.

Keikkarinki pitää apteekin auki

Omanlaistaan kierrätystä Tainio harrastaa myös apteekin rekrytoinneissa.

Kasvavassa apteekissa on jatkuvasti yksi farmaseutin paikka auki, mutta hakijoita ei ole ollut jonoksi asti. Niinpä apteekkari on tässäkin ottanut kollegat avuksi ja värvännyt tuuraajia tutuistaan, jotka tekevät päätyötään esimerkiksi lääketeollisuudessa.

Nyt koossa on puolentusinan farmasian ammattilaisen rinki.

– He tekevät apteekissa keikkaa oman työnsä ohessa.

Loviisan Uusi Apteekki on auki viikon jokaisena päivänä, joten tuuraajia tarvitaan, jotta vakiväki saa vapaansa pidettyä. Apteekkari itse on ollut tiskin takana toistaiseksi jokaisena sunnuntaina.

Haastavin aika on kesä, sillä Loviisa on kesäkaupunki. 

– Periaate on, että aukioloista ei supisteta. Yrittäjä on se, joka joustaa.

Lisääntyneet saatavuushäiriöt näkyvät myös Loviisassa. Asiakkaiden lääkehoidon varmistamiseksi tehdään kaikki, mitä suinkin voidaan.

Ennen kaikkea asiakaspalvelija

Viime aikoina apteekeissa kautta maan on kamppailtu paitsi henkilöstöpulan, myös kriisiytyneen terveydenhuollon seurauksena lisääntyneen neuvonnantarpeen ja yleistyvien lääkkeiden saatavuushäiriöiden kanssa. Näin myös Loviisassa.

Tainion mukaan asiakkaan auttamiseksi tehdään kaikki mitä voidaan, ja joskus vähän enemmänkin.

Tainio sanoo itse olevansa ennen kaikkea asiakaspalvelija. Tämä kutsumus tuli ilmi jo nuorena, sillä Tainio on kolmannen polven apteekkilainen.

– Tässä työssä yhdistyvät asiakaspalvelu ja terveydenhuollon asiantuntijuus. En missään nimessä ole mikään tiedemies, vaan enemmän kuuntelija. Saan iloa siitä, että voin olla jollekin avuksi.

Tainiosta tuli apteekkari joulukuussa 2021, kun hän avasi ensimmäisen oman apteekkinsa.

Koira liikuttaa

Mikäli apteekkarin ja perheenisän kiireet joskus helpottavat, Tainion saattaa löytää pyörän satulasta kiitämässä pitkin maanteitä.

Pyöräilyn lisäksi uinti ja liikunta ylipäätään ovat rakkaita harrastuksia. Nuorena Mäkelänrinteen urheilulukiolaisena Tainio ui jopa kilpaa.

Nyt miehen liikuttamisesta huolehtii perheen 12-vuotias suomenlapinkoira.

– Sen kanssa lenkkeilen aikaisin aamulla ja myöhään illalla.

Loviisan Uusi Apteekki

  • Avattu joulukuussa 2021.
  • Avoinna ma-pe 8.30–19, la 9–17 ja su 10–14.
  • Henkilökuntaan kuuluvat apteekkarin lisäksi proviisori, kolme farmaseuttia ja yksi tekninen.
  • Apteekki toimii S-Marketin yhteydessä.

Apteekkarina Loviisassa

  • Loviisan Uusi Apteekki on toinen kaupungin kahdesta apteekista.
  • Lähin kilpaileva apteekki sijaitsee noin kilometrin päässä.
  • Terveyskeskukseen on matkaa noin 1,5 kilometriä.