Apteekkari Paula Timonen uskoo, että sairaalasta kotiutuville potilaille apteekki on iso etu.
Artikkeli

Päijät-Hämeen keskussairaalassa aloitti apteekki pitkän odotuksen jälkeen

06.03.2023 | 15:19

Teksti : Erja Elo

Sairaalasta kotiutuvat potilaat saavat nyt Lahdessakin lääkkeensä helposti. Sairaaloiden yhteydessä toimii Suomessa jo kuusi apteekkia.

Lahdessa sijaitsevan Päijät-Hämeen keskussairaalan yhteyteen avattiin apteekki maanantaina 6. maaliskuuta. 

Sairaalan tiloihin oli toivottu yleisölle auki olevaa apteekkia monen vuoden ajan. Apteekkia varten rakennettiin valmiiksi odottamaan jopa liiketilat, jotka valmistuivat viime kesänä sairaalan remontin yhteydessä.

Lopulta tilaisuuteen tarttui Lahden keskustassa Ilves-apteekkia pitävä apteekkari Paula Timonen.

– Halusin töihin sairaalaympäristöön, koska se on ammatillisesti todella kiehtova. Sairaalassa on mahdollisuus palvella asiakkaita eri tavoilla kuin perinteisessä kivijalka-apteekissa. 

Timosen oma tausta helpotti päätöksentekoa. Hän perusti 15 vuotta sitten Prodosiksen, jonka kautta hän on tehnyt paljon lääkehoidon arviointeja ja moniammatillista yhteistyötä muun terveydenhuollon kanssa.

Toinen merkittävä syy apteekin muuttoon oli kilpailutilanne. Ilves-apteekki sijaitsi viime viikkoon asti Lahden ydinkeskustassa Aleksanterinkadulla, jossa on muutaman sadan metrin säteellä useita kilpailevia apteekkeja.

Apteekkia varten rakennettiin liiketilat viime kesänä sairaalan remontin yhteydessä.

Kotiutumislääkkeet mukaan sairaalasta

Apteekin aukioloajat mukailevat sairaalan aukioloaikoja. Arkisin se on avoinna klo 9-18 ja lauantaisin klo 10-16. Vakituisia työntekijöitä on neljä.

– Liiketila on uskomattoman hieno. Apteekki on sairaalan pääovesta tultaessa heti vasemmalla ja meillä on ikkunat suoraan sairaalan pyöröovelle, Timonen kuvailee.

Apteekkarille selviää ensimmäisten viikkojen aikana, millainen lääke- ja tuotevarasto apteekissa kannattaa pitää. Selvää on, että perusapteekin valikoimalla ei pärjää, sillä sairaalasta kotiutuvat tarvitsevat esimerkiksi harvinaisia lääkkeitä.

– Toivon tiivistä yhteistyötä osastojen ja klinikoiden kanssa, niin voimme esimerkiksi tilata potilaan tarvitsemat lääkkeet apteekkiin valmiiksi odottamaan. 

Kotiutuville potilaille tämä on iso etu, sillä aiemmin moni lähti ensi töikseen taksilla hakemaan lääkkeitä. Lähimmät apteekit sijaitsevat muutaman kilometrin päässä Lahden keskustan suuntaan ja lähteen päin mentäessä Hollolassa. 

Päijät-Hämeen keskussairaala on Suomen toiseksi suurin keskussairaala. Siellä käy vuodessa noin 120 000 ihmistä. Potilaiden ja heidän omaistensa lisäksi yksi potentiaalinen apteekin asiakasryhmä ovat sairaalan 2 900 työntekijää. 

– Jokaisella asiakassegmentillä on varmasti omanlaisensa tarpeet. On jännä nähdä, mitä kaikkea apteekista halutaan, Timonen sanoo.

Apteekkari vaihtuu pian

Vaikka apteekki on vasta avattu, siellä aloittaa lähiaikoina uusi apteekkari. Paula Timonen luopui muuttoprosessin keskellä apteekkiluvasta saatuaan apteekin omalta kotipaikkakunnaltaan Lappeenrannasta.

– Apteekin saaminen Lappeenrannasta oli itselleni pieni yllätys, koska olin ehtinyt toimia Lahdessa vasta 1,5 vuoden ajan. Nyt on vähän hässäkkää, kun minulla on yhtä aikaa muuttoprojekti, Lappeenrannan apteekin sisäänajo sekä Lahden apteekista luopuminen, hän kertoo.

Timoselle olisi ollut helpointa jäädyttää muuttosuunnitelmat uuden apteekkarin valintaan asti, mutta hän halusi palvella lahtelaisia ja viedä muuttoprojektin suoraselkäisesti loppuun asti.

– Valmiiksi sairaala-alueelle siirretty apteekki on varmasti myös minun seuraajani kannalta paras mahdollinen tilanne.

Apteekin haku päättyi helmikuun alussa, hakijoita oli kahdeksan. Timonen ei vielä tiedä, milloin Fimea valitsee hänelle seuraajan, mutta oman arkensa helpottamiseksi hän toivoo pikaisia apteekkikauppoja.

– Olisi kaikkien kannalta järkevintä, että seuraajani pääsee tekemään tästä omannäköisensä apteekin mahdollisimman pian.


Kuusi apteekkia sairaaloiden yhteydessä

Viime vuosina Suomeen on perustettu useita asiakkaille tarkoitettuja apteekkeja sairaaloiden yhteyteen.

Sellaiset on saatu vuonna 2018 Tampereen ja Kuopion yliopistollisiin sairaaloihin, vuonna 2020 Espoon sairaalaan sekä Porin Satasairaalaan. Kesällä 2022 avautui apteekki Vaasan keskussairaalassa.

Apteekkariliitto esitti vuonna 2018, että sairaaloiden yhteyteen tulisi voida perustaa nykyistä helpommin avohuollon apteekkeja ja sivuapteekkeja, jotta sairaalasta kotiutuvien potilaiden lääkehoito jatkuisi sujuvasti.