Oriolan toimitusjohtaja Katarina Gabrielson korostaa nyt vakautta ja asiakkaan asettamista etusijalle. Kuva: Atelier Nyblin
Artikkeli

Oriolan Katarina Gabrielson: Tärkeintä on nyt vakaus

03.04.2023 | 08:45

Teksti : Ulla Ora

Muutoksen tuulet ovat puhaltaneet Oriolassa usean vuoden ajan. Toimitusjohtaja Katarina Gabrielson painottaa nyt vakauden merkitystä. Hänen mielestään olennaista on keskittyä yrityksen ydintoimintaan, tuotteiden jakeluun.

Katarina Gabrielson aloitti Oriolan toimitusjohtajana toukokuussa 2022. Uuden toimitusjohtajan mielestä tärkeintä on nyt yrityksen vakaa kehitys.

Ennen Gabrielsonia Oriolassa nähtiin nopeita toimitusjohtajan vaihdoksia. Gabrielsonin edeltäjä Elisa Markula ehti toimia toimitusjohtajana vain puolisen vuotta.

Gabrielson sanoo, että hänelle esitetään usein kysymys, mitä hän tekee toisin kuin edeltäjänsä. Hänellä on siihen poliittisesti korrekti vastaus.

– Yritysmaailmassa muutos on normaalia, ja yrityksen pitääkin olla aina valmiina muutokseen. Uskon, että keskittymällä olemassa oleviin toimintoihimme, teemme nyt oikeita asioita.

Olennaiseen keskittymisen lisäksi Gabrielson korostaa vakautta.

– Vakaus on nyt kaikkein tärkeintä. Sen lisäksi meidän tulee pitää huoli siitä, että asiakas tulee ensin. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että oikeat tuotteet toimitetaan asiakkaalle oikeaan aikaan.

Ei uusille toimialoille

Tällä hetkellä Oriola muun muassa toimittaa Ruotsissa influenssarokotteet koko maahan.

Oriola on ollut Ruotsin kolmanneksi suurin apteekkitoimija, mutta se myi oman apteekkitoimintansa viime vuonna. Edelleen yritys omistaa puolet maan kolmanneksi suurimmasta apteekkiketjusta, Kronans Apotekista. 

– Apteekit ovat meille edelleen tärkeitä, ja niiden tuotteissa on näkyvissä hyvä kasvutrendi sekä Suomessa että Ruotsissa, sanoo Gabrielson.

Yksi apteekkitoiminnan kasvutrendeistä ovat eläinten lääkkeet, joiden osuus on kasvanut etenkin Ruotsin apteekeissa. Merkittävää kasvua odotetaan myös hyvinvointituotteissa.

Suomessa Oriola on luopunut henkilöstöpalvelu Farentasta. Gabrielsonin mukaan tämänkin taustalla on yrityksen keskittyminen lääkkeiden jakeluun.

– Tavoitteemme on kasvaa ja kehittyä niillä toimialueilla, joita meillä nyt on, emmekä tällä hetkellä suuntaudu uusille toimialoille.

Ennen muuta jakelupalveluiden tuottaja

Oriolalla on pitkä historia sekä Suomessa että Ruotsissa. Ruotsissa se aloitti jo vuonna 1907 ja Suomessa vuonna 1948.

Gabrielsonin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat Oriolassa samanvertaisia, ja yrityksen sisällä on tiimejä, jotka työskentelevät molemmissa maissa. Gabrielsonin mukaan yrityksen tavoitteena ei ole laajentua muihin maihin, vaan sen markkinat keskittyvät Suomeen ja Ruotsiin. 

Yksi Oriolan tavoitteista on saada yritys hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä. Gabrielsonin mukaan tavoitetta kohti mennään muun muassa kiinnittämällä huomiota laatikoiden täyttöasteeseen.

Kun Gabrielsonilta kysyy, minkälaisena hän näkee Oriolan tilanteen kymmenen vuoden kuluttua, on vastaus selkeä.

–  Olemme nyt muutoksessa, jossa tehtävämme on olla jakelupalveluiden tuottaja apteekeille. Sellaisena näen meidät kymmenen vuoden kuluttua.