Kuva: Vilhelm Sjöström / Studio Musta & Valkoinen
Artikkeli

Matthew Iles: Pandemia opetti yhteistyön merkityksen

19.01.2022 | 09:31

Teksti : Ulla Ora

Lääketeollisuuden kehitystä aitiopaikalta katsova Matthew Iles on nähnyt, kuinka koronapandemia on pakottanut lääkeyhtiöt yhteistyöhön yli maiden rajojen. Siitä on ollut hyötyä globaalille lääkekehitykselle. 

Koronapandemia on nostanut lääketeollisuuden maailman ”pelastajan” rooliin. Nopean rokotekehityksen ansiosta pandemian vaikein vaihe on todennäköisesti selätetty.

Lääketeollisuus ry:n hallituksen puheenjohtajan Matthew Ilesin mielestä lääketeollisuus on tehnyt korona-aikana sen, minkä ennenkin, mutta nyt työ on tullut näkyviin.

– Lääketeollisuuden osaamisesta on tullut julkista ja poliittista. Pandemia on ollut myös katalysaattori, jonka avulla isotkin yritykset tekevät yhteistyötä aiempaa tiiviimmin ja avoimemmin, Iles sanoo.

Ilesin mukaan pandemia on auttanut maailmaa ymmärtämään tieteen merkitystä.

– Perustutkimuksen muuttuminen toimivaksi lääkehoidoksi vaatii yksityisten toimijoiden ja julkisen terveydenhuollon yhteistyötä yli maiden rajojen. 

Tämä yhteistyö on pandemian aikana kehittynyt, ja sitä tarvitaan Ilesin mukaan edelleen sekä rokotteiden että koronan lääkehoitojen kehittämiseksi.

– Kemistinä minulla on intohimo olla mukana tässä kehityksessä. Globaalisti katsottuna meneillään on todella hienoja hankkeita, joissa myös Suomi on mukana.

Iles viittaa WHO:n maailmanlaajuiseen Solidarity-tutkimushankkeeseen, jossa etsitään toimivia lääkkeitä koronavirusta vastaan.

Haasteena lääkekustannusten paisuminen

Tällä hetkellä nopeimmin kasvava lääkeryhmä ovat biologiset lääkkeet, joilla saavutetaan yhä useammin vaikuttavia hoitoja. Haasteena on kuitenkin  lääkekustannusten paisuminen.

Iles siirtäisi huomion yksittäisten lääkkeiden kustannuksista terveydenhuollon kokonaiskustannuksiin.

– Keskeistä on ohjata raha kustannusvaikuttaviin hoitoihin ja saada säästöjä muualta, esimerkiksi terveydenhuollon käynneistä. 

Ilesin mukaan markkinoille on tulossa paljon uusia kustannusvaikuttavia lääkehoitoja. 

– Niihin pitää uskaltaa myös investoida. Lääkehoitojen käyttöönottoa varten pitää tuoda esiin vahvaa kliinistä näyttöä niiden vaikuttavuudesta. Vaikuttavuus voi näkyä esimerkiksi työpoissaolojen vähentymisenä ja työkyvyn lisääntymisenä.

Uudet lääkket kaikkien käyttöön

Lääketeollisuuden tärkein toive seuraavaan hallitusohjelmaan on taata lääkkeiden saatavuus ja saada uudet vaikuttavat innovaatiot nopeasti käyttöön.

– On äärimmäisen tärkeää, että uudet lääkkeet saadaan kaikkien käyttöön, asuinpaikasta riippumatta, sanoo Iles.

Ilesin mielestä Suomella on valtava potentiaali terveysalan liiketoiminnan kasvattamiseksi.

– Investoinnit Suomeen ovat viime vuosina lisääntyneet. Esimerkiksi saksalainen lääkeyhtiö Bayer rakentaa parhaillaan uutta lääketehdasta Turkuun.

Ilesillä itsellään oli kemianopintojen loppuvaiheessa niin vahva imu lääketeollisuuteen, että hän jätti väitöskirjan tekemisen, vaikka siihenkin olisi ollut mahdollisuus.

– Kansainvälisyys, dynaamisuus ja tieteen soveltaminen käytäntöön inspiroivat minua enemmän kuin perustutkimus. 

 

Matthew Iles

  • Syntynyt 1.4.1974 Isossa-Britanniassa.
  • Valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta 2000, pääaineena orgaaninen kemia.
  • Roche Oy:llä kliinisten tutkimusten päällikkönä syöpälääkkeiden parissa 2004.
  • Pfizerilla eri tehtävissä 2007 alkaen, viimeiset vuodet Ruotsissa liiketoiminnan johtajana. 
  • Valmistui 2012 Aalto Yliopiston liikkeenjohdon Executive MBA -ohjelmasta.
  • Lääkeyritys Takeda Oy:n Suomen ja Baltian toimitusjohtaja 2016.
  • AbbVie Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2019.
  • Lääketeollisuus ry:n hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2021.